Kuipers-index: Kuipers mag antwoorden op derde topprestatie Faghani

Reacties

Het lijkt er steeds meer op dat de scheidsrechters Alireza Faghani en Björn Kuipers verwikkeld raken in een tweestrijd om de finaleplek. Er zijn zeker nog een aantal outsiders in de race, maar de Iraniër kan inmiddels terugkijken op drie goede duels, terwijl Kuipers zondag bij Spanje - Rusland na twee sterke wedstrijden aan zijn derde optreden begint.

Kuipers-index: Kuipers mag antwoorden op derde topprestatie Faghani

FRANKRIJK – ARGENTINIË 4-3

Na zijn eerdere twee uitstekende optredens én de uitschakeling van zijn eigen Iran was Alireza Faghani al een voorname kandidaat om de finale te fluiten. Ook voor zijn eerstvolgende tentamen, de aftrap van de achtste finale tussen Frankrijk en Argentinië, slaagde de veertigjarige Iraniër met vlag en wimpel. Al beging hij deze keer wel een paar foutjes in de strafmaat.

Opnieuw liet Faghani zien dat hij de druk van een absolute topwedstrijd aankan. Mede door zijn stijl van fluiten – niet te kinderachtig maar ook niet te coulant – blijft er tempo in het duel en ontspoort dat nooit. Faghani onderscheidt zich bovendien op de cruciale momenten in de wedstrijd, waarbij hij vrijwel altijd de juiste beslissing neemt. Dat begon deze keer al in de elfde minuut, toen hij de overtreding van Marcos Rojo op de TGV Kylian Mbappé op waarde schatte en bestrafte met een penalty. Nog knapper was het dat de arbiter een paar minuten later perfect waarnam dat Nicolás Tagliafico diezelfde Mbappé net buiten het strafschopgebied vloerde. In beide gevallen had Faghani geen hulp van de VAR nodig. Tagliafico kwam wel goed weg met geel, want de Franse aanvaller was op weg naar een duidelijke scoringskans. Buiten de zestienmeter is zo’n overtreding nog altijd goed voor rood.

Faghani had met geel in elk geval wél de juiste sanctie voor Javier Mascherano, vlak voor rust, maar spaarde even later Paul Pogba. Kort na de hervatting deed hij hetzelfde met Benjamin Pavard, die opzichtig de kwaliteit van het shirt van Ángel Di María testte. Vlak voor de schitterende 2-2 van de Franse rechtsback was er nóg een belangrijk moment. Na een enorme communicatiefout in de Argentijnse defensie tussen doelman Franco Armani en Federico Fazio leek Antoine Griezmann op weg naar de gelijkmaker, maar werd hij even aan zijn shirt getrokken door Fazio. De Fransman schoot naast, maar het feit dat hij vervolgens – ten onrechte – een hoekschop claimde en geen penalty, bewees dat de actie van Fazio hem niet had gehinderd. En dat Faghani het dus bij het rechte eind had.

De arbiter uit Iran moest in de slotfase nog een paar keer flink aan de bak. Waar hij in zijn eerste twee wedstrijden nog spaarzaam was met het uitdelen van kaarten, schreef hij nu in totaal liefst acht bekeuringen uit. Die waren allemaal terecht en het hadden er zelfs nog meer kunnen of moeten zijn. Zo ontsnapte Mascherano aan zijn tweede prent en had in de laatste minuut ook Gabriel Mercado geel verdiend voor een forse charge.

De niet gegeven gele kaarten hadden echter geen invloed op het resultaat en waren, afgezet tegen het restant van de wedstrijd, niet meer dan wat rimpels in de vijver. Over negentig minuten gemeten, plus de extra tijd, leverde Faghani andermaal een sterke prestatie.

Scheidsrechter: Alireza Faghani (Iran) 7,5

Gele kaarten 8
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 36 (21-15)
Aantal buitenspelgevallen 1 (0-1)
WK-ervaring Drie duels in 2018

Uruguay - Portugal 2-1

Nee, César Arturo Ramos floot niet heel slecht. En toch was het optreden van de Mexicaanse scheidsrechter omgeven met vraagtekens. Uruguay - Portugal, achtste finale WK en als arbiter één gele kaart geven. Voor protesteren. Dat is nauwelijks te verkopen.

De intentie van de FIFA en de scheidsrechters is bekend: zo veel mogelijk laten spelen. Ramos deed dat, maar het signaal naar spelers en aan iedere voetballer die dit soort wedstrijden zien is verkeerd. Uruguay - Portugal was zeker geen ordinaire schoppartij, eigenlijk viel het allemaal reuze mee. Het affiche doet vreselijke tackles en brute charges vermoede, maar daar was geen sprake van. Vier, vijf gele kaarten had Ramos echter met het grootste gemak kunnen of moeten trekken. Hij leek opzichtig spelers die op scherp stonden geen tweede kaart van het toernooi te willen geven. Dat is marchanderen en daarmee bepaalt een scheidsrechter mede het verloop van het toernooi. De geluiden dat de FIFA opdracht geeft tot het sparen van spelers voor het vervolg van het toernooi wordt door dit soort acties gevoed.

Natuurlijk is het moeilijk om tussen alle theatrale duikelingen door de ernst van echte overtredingen in te schatten. Ramos leek er voor rust goed het oog in te hebben, schatte goed in wat volkstoneel was en wat niet, maar ging op slag van rust de fout in toen Luis Suárez bruut in zijn rug gesprongen werd. Na rust liet hij de Portugees Ricardo ontsnappen en bij een paar forse ingrepen gebaarde de Mexicaan vrolijk dat er door gespeeld kon worden.

Zijn optreden kende een merkwaardig slot. In de blessuretijd voerde de scheidsrechter een one-man-show op. Plotseling werd duidelijk dat het hem maar om één ding ging: om zichzelf. Een klipklare overtreding op Ricardo Quaresma wuifde hij demonstratief weg. Het had de laatste kans voor de Portugezen kunnen zijn, maar Ramos greep de spotlights. Geel voor Cristiano Ronaldo voor hevig protesteren was terecht, maar het feit dat uitgerekend dit de enige gele kaart was is ongeloofwaardig. Net zoals het geven van de tweede gele kaart aan Ronaldo in dit toernooi op een moment kwam dat een schorsing hoogstwaarschijnlijk niet meer van belang was.

De woede van Portugal.
De woede van Portugal.

Voor Ramos moet deze derde wedstrijd op dit WK normaalgesproken zijn laatste zijn geweest. Een prima ervaring om over vier jaar terug te keren. Hij is pas 34 en kan nog een toekomst op het internationale podium voor zich hebben.

Scheidsrechter: César Arturo Ramos (Mexico) 5

Gele kaarten 1
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 26 (13-13)
Aantal buitenspelgevallen 1 (0-1)
WK-ervaring drie duels in 2018

Klassement na zestien WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 3 8
Björn Kuipers (Nederland) 2 7,5
Damir Skomina (Slovenië) 2 7,5
Sandro Ricci (Brazilië) 2 7,25
Cüneyt Cakir (Turkije) 2 7
Bakary Gassama (Gambia) 1 7
Jair Maruffo (Verenigde Staten) 1 7
Sergei Karasev (Rusland) 1 7
Nestor Pitana (Argentinië) 2 6,75
Gianluca Rocchi (Italië) 2 6,5
Andres Cunha (Uruguay) 2 6,5
Janny Sikazwe (Zambia) 2 6,5
Felix Brych (Duitsland) 1 6,5
Matthew Conger (Nieuw Zeeland) 1 6,5
Milorad Mazic (Servië) 2 6
Antonio Mateu Lahoz (Spanje) 2 6
Szymon Marciniak (Polen) 2 6
Nawaf Shukrulla (Bahrein) 2 5,75
César Arturo Ramos (Mexico) 3 5,67
Clément Turpin (Frankrijk) 2 5,5
Enrique Caceres (Paraguay) 2 5
Wilmar Roldán (Colombia) 2 5
Mark Geiger (Verenigde Staten) 2 5
Malang Diedhiou (Senegal) 2 4,5
Joel Aguilar (El Salvador) 1 4,5
Ghead Grisha (Egypte) 1 4,5
Mohammed Mohammed Abdulla (VAE) 1 4
Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 2 3,5
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.