Kuipers-index: Rocchi ploetert in circus Neymar, revanche Diedhiou

Reacties

Een Italiaanse arbiter en een Senegalese scheidsrechter in de achtste finale. De Italiaan Rocchi kreeg de Neymar-test voor zijn kiezen en had veel moeite alles in goede banen te leiden. De Afrikaan Diedhiou leverde een prima prestatie in de sensationeel verlopen België-Japan.

Kuipers-index: Rocchi ploetert in circus Neymar, revanche Diedhiou

Brazilië – Mexico 2-0

Gianluca Rocchi had met twee doelpuntenrijke groepswedstrijden (Portugal-Spanje 3-3, Japan-Senegal 2-2) al genoeg spektakel achter de rug, maar voor de Italiaan kwam maandagmiddag pas zijn grootste beproeving: de Neymar-test. Dat de aanvaller van Brazilië dit WK degene is die het vaakst onderuit gehaald is, zal niemand verrassen. De sterspeler van Paris Saint-Germain provoceert onder andere door uitdagend met de bal onder zijn voet te wachten op het happen van de tegenstander en is eenmaal op snelheid bijna ongrijpbaar. Neymar was in alle opzichten helemaal zichzelf tegen Mexico en daar had Rocchi de grootste moeite mee.

Natuurlijk was het zwaar overdreven gerol van Neymar bij de Braziliaanse dug-out hét onderwerp van gesprek na afloop. Er werd terecht schande van gesproken, maar door alle ophef werd de aanleiding door velen vergeten. Ook door Rocchi. De Italiaan had Miguel Layún natuurlijk rood moeten geven. De Mexicaan drukte dan wel niet door op het been van Neymar, hij plaatste zijn noppen bewust boven de rechtervoet (waar Neymar in aanloop naar het WK drie maanden geblesseerd aan is geweest) van de dribbelaar toen hij hem zogenaamd overeind wilde helpen. Het gebeurde voor de neus van de vierde official, maar niemand greep in. VAR Massimiliano Irrati had zijn landgenoot opdracht moeten geven rood te geven. Onbegrijpelijk was het dat Rocchi niet eens geel gaf. Neymar had overigens ook geel verdiend vanwege het simuleren van een ernstige blessure, daarmee kan zijn theatrale gedrag ook worden ingeperkt.

Rocchi had sowieso moeite met het beoordelen van duels met Neymar. Al in de vierde minuut ging de Mexicaanse verdediger Edson Álvarez hard door op de vedette, zonder enige intentie om de bal te spelen. Het was een zuivere gele kaart, maar arbiters lijken dit WK steeds meer moeite te krijgen die kaart te trekken nu bij rasprovocateur Neymar alles onder een vergrootglas ligt. In de 38ste minuut kreeg Álvarez alsnog zijn verdiende gele kaart voor een volgende overtreding op het favoriete slachtoffer van de Mexicanen.

Op de zes gele kaarten die Rocchi uitdeelde viel verder weinig af te dingen. Hij kende buiten de eerder besproken situatie met Neymar om een degelijk optreden, maar die situatie afhandelen zonder kaart kan geen voldoende opleveren. Als een van de hoogst aangeschreven arbiters van Europa en zonder de Italiaanse ploeg op het WK mag de 44-jarige scheidsrechter hopen op revanche. Hij zal de hulp van zijn invloedrijke landgenoot Pierluigi Collina nodig hebben om die kans te krijgen.

Scheidsrechter: Gianluca Rocchi (Italië) 5

Gele kaarten 6
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 24 (6-18)
Aantal buitenspelgevallen 2
WK-ervaring twee wedstrijden in 2018

België - Japan 3-2

Dat de Senegalese arbiter Malang Diedhiou uitverkoren werd een achtste finale te leiden, mocht op zijn minst opmerkelijk genoemd worden. In zijn eerste twee wedstrijden op dit WK liet hij wat steken vallen en presteerde ondermaats. Diedhiou is echter een snelle leerling en heeft de tips snel ter harte genomen. De Afrikaan leverde een prima prestatie in een heerlijke achtste finale.

Er waren tijden dat bij de aanstelling van Afrikaanse arbiters de wenkbrauwen vanzelfsprekend optrokken, maar Afrika levert tegenwoordig arbiters die duels op mondiaal topniveau aankunnen. Naast Diedhiou zijn dat Bakary Gassama en Janny Sikazwe. Niet toevallig het drietal dat op het laatste toernooi om de Afrika Cup in 2017 de halve finales en de finale (Sikazwe) leidde. Gassama viel vier jaar geleden al op tijdens Nederland-Chili, merkwaardig genoeg heeft hij nu pas één duel mogen fluiten. Wellicht dat hij een kwartfinale krijgt. Het zou voor hem en Afrika de ultieme beloning zijn.

De luitenant kolonel bij de Senegalese douane Diedhiou revancheerde zich knap. Hij floot slechts 22 keer voor een overtreding, kon lekker laten spelen en trok de gele kaart die hij moest trekken. Misschien had hij er nog eentje mogen geven toen Nacer Chadli vastgegrepen werd, maar het voordeel dat hij daar gaf was terecht en pakte prima uit. Diedhiou herkende daarnaast waar het wedstrijdverloop om vroeg. De Belgische storm na de 0-2 voeg om extra sprints en volle concentratie. Even leek hij in minuut 86 de Belgen te benadelen door geen hoekschop te geven waar ze die wel verdienden omdat een inzet van Meunier via een Japanner over de achterlijn verdween. Maar hij was snel weer bij de les. Met een drietal perfecte beslissingen speelde ook Diedhiou een positieve hoofdrol in de slotfase. Terecht geconstateerd buitenspel bij een Belgische rebound, een aanvallende overtreding van Lukaku bestraft en een tik van Kompany op een Japanse achillespees leverde Honda de vrije trap op.

Diedhiou is klaar op het WK en sloot positief af. Nu continentgenoot Gassama of Sikazwe nog een beloning en Afrika zal zich als werelddeel serieus genomen voelen op scheidsrechtersgebied.

Scheidsrechter: Malang Diedhiou (Senegal) 8

Gele kaarten 1
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 22 (13-9)
Aantal buitenspelgevallen 2 (1-1)
WK-ervaring twee duels in 2018

Klassement na achttien WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 3 8,00
Björn Kuipers (Nederland) 3 7,50
Damir Skomina (Slovenie) 2 7,50
Sandro Ricci (Brazilië) 2 7,25
Nestor Pitana (Argentinië) 2 7,17
Cüneyt Cakir (Turkije) 2 7,00
Bakary Gassama (Gambia) 1 7,00
Jair Maruffo (Verenigde Staten) 1 7,00
Sergei Karasev (Rusland) 1 7,00
Andres Cunha (Uruguay) 2 6,50
Janny Sikazwe (Zambia) 2 6,50
Felix Brych (Duitsland) 1 6,50
Matthew Conger (Nieuw Zeeland) 1 6,50
Gianluca Rocchi (Italië) 3 6,00
Milorad Mazic (Servië) 2 6,00
Antonio Mateu Lahoz (Spanje) 2 6,00
Szymon Marciniak (Polen) 2 6,00
Nawaf Shukrulla (Bahrein) 2 5,75
Malang Diedhiou (Senegal) 3 5,67
César Arturo Ramos (Mexico) 3 5,67
Clément Turpin (Frankrijk) 2 5,50
Enrique Caceres (Paraguay) 2 5,00
Wilmar Roldán (Colombia) 2 5,00
Mark Geiger (Verenigde Staten) 2 5,00
Joel Aguilar (El Salvador) 1 4,50
Ghead Grisha (Egypte) 1 4,50
Mohammed Mohammed Abdulla (Verenigde Arabische Emiraten) 1 4,00
Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 2 3,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.