Kuipers-index: Geiger dankt Makkelie, finalekandidaat uit Iran

Reacties

Alireza Faghani uit Iran ontpopt zich tot een waardig finalekandidaat. Ook in zijn tweede optreden maakte de Iraniër indruk. Danny Makkelie had een indirect aandeel in de uitschakeling van Duitsland. Zijn waarneming bij de 1-0 dat de bal van een Duitse voet kwam en er dus geen sprake kon zijn van buitenspel was essentieel. Hij redde Mark Geiger, die het zelf niet waarnam, er mee. Pitana herstelde zich na een moeizaam begin, Turpin blonk uit in inconsequent zijn.

Kuipers-index: Geiger dankt Makkelie, finalekandidaat uit Iran

ZUID-KOREA – DUITSLAND 2-0

Beelden van de lage corner in de 92ste minuut van het duel met Zuid-Korea zullen Duitsland voor altijd herinneren aan misschien wel de grootste deceptie ooit op een eindtoernooi. De standaardsituatie werd woensdag ook bepalend voor het optreden van Mark Geiger. Hij beging er, na een verder prima optreden, zijn grote fout en werd uit de brand geholpen door VAR Danny Makkelie. Geiger keurde de treffer van Young-Gwon Kim in eerste instantie nog af wegens buitenspel. Volledig ten onrechte. Toni Kroos hielp hem namelijk aan de bal. De middenvelder van Real Madrid zal de bui ondanks het in eerste instantie afkeuren van Geiger direct hebben voelen hangen. Iedere goal wordt nagekeken en het was ondenkbaar dat de videoscheidsrechter hier niet zou ingrijpen. Geiger werd gecorrigeerd door Makkelie en kende alsnog de 1-0 toe.

Zo'n wedstrijdbepalende fout overschaduwt een heel optreden, zeker omdat Geiger deze situatie echt in eerste instantie al prima kon beoordelen. Omdat Duitsland volop bezig was met een slotoffensief was het zestienmetergebied zeldzaam leeg voor een cornersituatie, de Amerikaan had vrij zicht. Daarom is hem deze fout zo zwaar aan te rekenen. Geiger floot verder sterk en had de controle over de wedstrijd. Door vroeg geel uit te delen aan Woo-Young Jung (een overtreding met gestrekt been) en Sung-Jae Lee (lang vasthouden) bepaalde hij duidelijk de grens, zonder verder pietluttig te fluiten.

Geiger reageerde door geel te geven wel overtrokken bij een valpartij van Heung-Min Son. De sterspeler van Zuid-Korea kreeg halverwege de tweede helft in het strafschopgebied wel degelijk een duw van Marco Reus. Het was een faire schouderduw. Geen strafschop, maar zeker ook geen schwalbe. De grens daartussen is voor sommige arbiters onterecht flinterdun.

Scheidsrechter: Mark Geiger (Verenigde Staten) 5,0

Gele kaarten 4
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 23 (16-7)
Aantal buitenspelgevallen 1
WK-ervaring Eén eerdere wedstrijd in 2018, drie duels in 2014

MEXICO - ZWEDEN 0-3

Na zijn degelijke optreden in de niet al te lastige openingswedstrijd tussen Rusland en Saoedi-Arabië, kon Néstor Pitana in zijn tweede duel vol aan de bak. Mexico en Zweden streden immers om een plaats in de achtste finale, want ook zij hadden natuurlijk nooit verwacht dat titelverdediger Duitsland onderuit zou gaan tegen Zuid-Korea. De tijdens dit toernooi 43 jaar geworden Argentijn drukte al na dertien seconden (!) zijn stempel door de snelste gele kaart aller tijden op een WK uit te delen. Jesús Gallardo genoot de twijfelachtige eer de ontvanger van deze recordbekeuring te zijn, al deed Ola Toivonen het weer eens erger voorkomen dan het was. De Mexicaan sprong inderdaad in de rug van de Zweed, maar die veinsde aan zijn hoofd te zijn getroffen.

Drie minuten later ging Pitana opnieuw in de fout, toen hij meende te constateren dat de Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa de bal net buiten zijn strafschopgebied vastpakte. Dat was niet zo, bovendien kón de Argentijn dat niet zien, doordat Marcus Berg precies op dat moment tussen de arbiter en de keeper in ging lopen. De Zweed vroeg ook nog heel onsportief om een kaart voor Ochoa, maar die gaf Pitana gelukkig niet. Hij toonde zich na bijna twintig minuten wel inconsequent door te verzuimen Andreas Granqvist op de bon te slingeren, hoewel de Zweedse aanvoerder tegenstander Javier Hernández minstens zo hard raakte als Gallardo deed bij Toivonen - en hem wél op het achterhoofd trof.

Na die zwakke openingsfase herstelde Pitana zich echter goed. Hoewel aan beide kanten spelers zich schuldig maakten aan theater en matennaaierij, wist de Argentijnse arbiter dat prima te onderscheiden van échte overtredingen. Zo trakteerde hij Sebastian Larsson terecht op geel na een charge op Hirving Lozano. Even later kende hij, ook na het bekijken van de tv-beelden op advies van VAR en landgenoot Mauro Vigliano, terecht geen strafschop toe na vermeend hands van Hernández. Diens rechterarm bleef langs zijn lichaam, in een natuurlijke houding dus.

De penalty voor Zweden kwam er in de tweede helft alsnog, en ook nu had Pitana het bij het rechte eind. Hij zag perfect dat Héctor Moreno met een tackle Berg raakte. Daar had hij geen VAR voor nodig. In de slotminuten trok Pitana ook nog terecht geel voor Miguel Layún en Mikael Lustig, waarmee eerstgenoemde zelfs nog blij mocht zijn. Verder paste de Argentijn enkele keren prima de voordeelregel toe, zodat het tempo in de wedstrijd bleef. Mede daardoor scoorde hij toch nog een ruime voldoende.

Scheidsrechter: Néstor Pitana (Argentinië) 7,0

Gele kaarten 5
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 25 (14-11)
Aantal buitenspelgevallen 2 (2-0)
WK-ervaring vier duels in 2014, één in 2018

SERVIË - BRAZILIË 0-2

Balkan-boys die moeten winnen tegen een Zuid-Amerikaanse topfavoriet die niet mag verliezen; hetere ingrediënten voor een dampende kookpot vind je bijna niet. Het was dan ook veelzeggend dat de FIFA deze zware klus toevertrouwde aan Alireza Faghani. De veertigjarige Iraniër bewees dat zijn uitstekende optreden tijdens Duitsland-Mexico geen toevalstreffer was. Sterker nog, samen met zijn assistenten langs de zijlijn leverde hij een meer dan voortreffelijke prestatie.

Het knappe aan het fluiten van Faghani is dat hij ook in beladen wedstrijden zoals deze zoveel mogelijk laat voetballen, zonder dat hij de macht over het stuur verliest. De arbiter uit Iran blijft altijd rustig en straalt tegelijkertijd duidelijkheid en autoriteit uit, in de goede zin des woords. Hij verstaat bovendien de kunst vrijwel altijd het verschil waar te nemen tussen een overtreding en een vrijwillige of overdreven valpartij. En dat valt niet mee in een wedstrijd waarin onder anderen Neymar meespeelt, weet ook Faghani’s concurrent Björn Kuipers inmiddels. De Braziliaanse vedette bezondigde zich ook nu weer aan een aantal toneelstukjes, al was hij daarin lang niet de enige. Maar kennelijk had Neymar toch wat geleerd van zijn verbale gevecht met Kuipers, want tegenover Faghani hield hij – ook als die niet in zijn voordeel besliste – wijselijk zijn mond dicht.

De perfecte wedstrijd bestaat niet; noch voor spelers, noch voor. Maar Team Faghani kwam aardig dicht in de buurt. Sowieso was er geen enkele discussie over de waarneming van buitenspel, wat in het huidige topvoetbal een zeldzaamheid is. Ook de drie gele kaarten die Faghani uitdeelde – allemaal voor Servië – waren op hun plaats. Hooguit hadden het er nog één of twee meer kunnen zijn; met name de Braziliaanse rechtsback Fagner mocht in de eerste helft niet klagen na het vasthouden van kersvers Ajacied Dusan Tadic.

De klasse van Faghani kwam het best tot uiting bij de tweede treffer van Brazilië. Nog vóórdat Thiago Silva uit een hoekschop bij de eerste paal raak kopte, gebaarde de weer uitstekend opgestelde Iraniër dat de valpartij van Aleksandar Mitrovic in een duw- en trekduel met Miranda vrijwillig was en géén overtreding van de Braziliaanse verdediger. Faghani had ook hier geen herhaling of VAR nodig om de juiste beslissing te nemen.

Scheidsrechter: Alireza Faghani (Iran) 8,5

Gele kaarten 3
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 20 (13-7)
Aantal buitenspelgevallen 6 (2-4)
WK-ervaring Eén in 2018

ZWITSERLAND - COSTA RICA 2-2

Clément Turpin ziet er niet uit als een scheidsrechter met gezag. Uitstraling heb je of heb je niet, de Fransman heeft het niet. Daar kan hij niets aan doen, maar het betekent wel dat hij extra zijn best zal moeten doen om geaccepteerd te worden. De loopbaan van Turpin kent een stijgende lijn, een kwartfinale in de Champions League en een halve finale in de Europa League in het afgelopen seizoen onderschrijven dat. Op het WK imponeert Turpin vooralsnog niet.

De Franse arbiter is één van de weinige scheidsrechters die ook als VAR optreden dit WK. Dat gaat hem duidelijk minder af dan op het veld, maar bij Zwitersland-Costa Rica lukte het ook op het veld niet. De gele kaarten die hij gaf waren te verdedigen, al wachtte hij soms lang met het daadwerkelijk trekken van de kaart, maar het niet geven van gele kaarten kan hem aangerekend worden. Dat de Zwitsers Lichtsteiner en Schär een gele prent opliepen en dus geschorst zijn voor de achtste finale valt Turpin niet te verwijten, maar een gele kaart voor een licht vergrijp geven nadat hij net een schop niet bestraft, kan gewoon niet. Dat is ongeloofwaardig. Tot twee keer toe spaarde Turpin de Costaricaan Bryan Oviedo opzichtig. Twee overduidelijke gele kaarten (en dus eigenlijk rood) gaf hij niet. Dat zal hij te horen krijgen.

In de slotfase wilde Turpin kennelijk heel graag een strafschop geven aan Costa Rica. Zijn eerste poging – voor een lichte overtreding – mislukte omdat er buitenspel aan vooraf ging. Geconstateerd door de VAR en niet door Turpin en zijn assistent. Luttele seconden later zag hij alsnog zijn kans schoon naar de stip te wijzen. Een lichte duw en een mooie valpartij waren voldoende. Voornaamste fout bij de wel gegeven pingel was dat de Zwitser Denis Zakaria geen tweede gele kaart getoond kreeg. Opnieuw een inconsequente beslissing. De gele kaart die Kendall Watson kreeg voor het vragen om een penalty was overigens goed om te zien. Diezelfde Watson feliciteerde Turpin publiekelijk toen hij op zijn besluit terugkwam om een strafschop te geven. Zo kan het ook. De VAR wint aan acceptatie.

Scheidsrechter: Clément Turpin (Frankrijk) 4,5

Gele kaarten 6
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 23 (9-14)
Aantal buitenspelgevallen 2 (1-1)
WK-ervaring Eén wedstrijd in 2018

Klassement na veertien WK-dagen

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 2             8,25
Björn Kuipers (Nederland) 2            7,5
Damir Skomina (Slovenie)        1            7,5
Sandro Ricci (Brazilië)  2             7,25
Cüneyt Cakir (Turkije) 2             7
Bakary Gassama (Gambia)  1         7
Nawaf Shukrulla (Bahrein)        1 7
Jair Maruffo (Verenigde Staten) 1          7
Sergei Karasev (Rusland)      1         7
Nestor Pitana (Argentinië)       2          6,75
Gianluca Rocchi (Italië) 2 6,5
Andres Cunha (Uruguay)        2          6,5
Felix Brych (Duitsland)  1 6,5
Matthew Conger (Nieuw Zeeland)     1        6,5
Antonio Mateu Lahoz (Spanje) 2          6
Szymon Marciniak (Polen)       2          6
César Arturo Ramos (Mexico)  2          6
Janny Sikazwe (Zambia) 1        6
Clément Turpin (Frankrijk)      2             5,5
Milorad Mazic (Servië) 1        5,5
Enrique Caceres (Paraguay) 2          5
Wilmar Roldán (Colombia)      2          5
Mark Geiger (Verenigde Staten)  2      5
Malang Diedhiou (Senegal)  2        4,5
Joel Aguilar (El Salvador)   1         4,5
Ghead Grisha (Egypte) 1      4,5
Mohammed Mohammed Abdulla (Verenigde Arabische Emiraten)   1          4
Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 2      3,5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.