Kuipers-index: Faghani kan terugkijken op uitstekend toernooi

Reacties

Alireza Faghani had zaterdagmiddag de leiding bij de strijd om het WK-brons. De arbiter uit Iran had niet al te veel moeite met het duel tussen België en Engeland.

Kuipers-index: Faghani kan terugkijken op uitstekend toernooi

BELGIË-ENGELAND 2-0

Natuurlijk kan maar één scheidsrechter de WK-finale fluiten. En tijdens dit toernooi waren er diverse kandidaten die elkaar nauwelijks wat ontliepen in niveau, dus stond de FIFA voor een lastige keuze. Met name Néstor Pitana, Björn Kuipers, Alireza Faghani en Sandro Ricci maakten veel indruk in Rusland. De keuze viel op eerstgenoemde, waarbij de wereldvoetbalbond zoals zo vaak een slimme politieke weg bewandelde. Door Pitana en Kuipers (als vierde official) op de eindstrijd te zetten en Faghani met de Senegalees Malang Diedhiou op de troostfinale, waren netjes alle grote continenten vertegenwoordigd bij de climax van het toernooi. Iedereen weer tevreden.

Toch heeft voor het grote publiek – en voor veel spelers en coaches – de halve finale meer betekenis en impact dan het duel om de derde plaats. Oké, je hebt de kans een bronzen medaille te pakken, maar de meeste voetballers willen na het mislopen van de mooiste wedstrijd in hun carrière het liefst zo snel mogelijk op vakantie. Dat geldt eigenlijk ook voor scheidsrechters. Faghani debuteerde tijdens dit WK met voortreffelijke optredens tijdens de krakers Duitsland-Mexico, Servië-Brazilië en Frankrijk-Argentinië. Hij had dan ook een topduel vol spanning verdiend als afsluiter, maar het tweede treffen tussen België en Engeland op dit WK bleef toch surrogaat. De wedstrijd was zeker niet saai, maar echt vlammen doet een troostfinale nu eenmaal nooit. De veertigjarige Iraniër had dan ook weinig moeite in Sint-Petersburg. Hij blies in het sportieve duel slechts zestien keer voor een overtreding en hoefde niet één lastige beslissing te nemen.

Des te vreemder was het dat Faghani toch nog drie keer de gele kaart uit zijn borstzak tevoorschijn toverde. Vooral ook omdat hij eerder dit toernooi was opgevallen door bepaald niet kinderachtig te fluiten. Op de eerste bekeuring, kort na rust voor John Stones wegens het opzichtig vasthouden van uitblinker Eden Hazard tijdens een veelbelovende Belgische tegenaanval, was niets af te dingen. Veel vreemder was dat Faghani daarna Harry Maguire op de bon slingerde wegens protesteren, nadat de arbiter een Belgische overtreding onbestraft had gelaten. Zó streng en strikt hadden we de Iraniër dit toernooi nog niet eerder gezien.

Diep in de blessuretijd deed de arbiter helemáál iets vreemds. Dat hij geel trok voor Axel Witsel omdat die irritant voor de bal ging staan om een Engelse vrije schop te verhinderen, was volgens de regels volledig correct. Het was sowieso een belachelijke actie van Witsel, bij een 2-0 voorsprong, maar waarom floot Faghani een seconde later meteen af? Dan had hij óf Engeland op z’n minst nog een paar tellen moeten gunnen om de aanval af te maken – nu bereikte Witsel met zijn spelbederf precies wat hij beoogde – óf hij had de wedstrijd direct moeten beëindigen en de gele kaart gewoon op zak houden. Daar zou niemand een probleem mee hebben gehad. Nu kwam het nogal flauw over.

In een wedstrijd waarin het noch de scheidsrechter noch zijn assistenten en de VAR moeilijk werd gemaakt, was dat toch een klein minpuntje. En totaal niet des Faghani’s. Niettemin kan de Aziaat terugkijken op een uitstekend toernooi. Hopelijk zien we hem over vier jaar terug in Qatar, mits hij zijn Rusland-niveau vasthoudt.

Scheidsrechter: Alireza Faghani (Iran) 7

Gele kaarten 3
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 16 (11-5)
Aantal buitenspelgevallen 1 (1-0)
WK-ervaring Drie duels in 2018

Klassement na vierentwintig WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 4 7,75
Björn Kuipers (Nederland) 4 7,50
Sandro Ricci (Brazilië) 3 7,50
Nestor Pitana (Argentinië) 4 7,13
Bakary Gassama (Gambia) 1 7,00
Jair Maruffo (Verenigde Staten) 1 7,00
Sergei Karasev (Rusland) 1 7,00
Andres Cunha (Uruguay) 3 6,83
Damir Skomina (Slovenië) 3 6,83
Milorad Mazic (Servië) 3 6,67
Janny Sikazwe (Zambia) 2 6,50
Felix Brych (Duitsland) 1 6,50
Matthew Conger (Nieuw Zeeland) 1 6,50
Cüneyt Cakir (Turkije) 3 6,33
Gianluca Rocchi (Italië) 3 6,00
Antonio Mateu Lahoz (Spanje) 2 6,00
Szymon Marciniak (Polen) 2 6,00
Nawaf Shukrulla (Bahrein) 2 5,75
Malang Diedhiou (Senegal) 3 5,67
César Arturo Ramos (Mexico) 3 5,67
Clément Turpin (Frankrijk) 2 5,50
Enrique Caceres (Paraguay) 2 5,00
Wilmar Roldán (Colombia) 2 5,00
Mark Geiger (Verenigde Staten) 3 4,83
Joel Aguilar (El Salvador) 1 4,50
Ghead Grisha (Egypte) 1 4,50
Mohammed Mohammed Abdulla (VAE) 1 4,00
Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 2 3,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.