Kuipers-index: Cunha snoert critici de mond met puik optreden

Reacties

Andrés Cunha was een verrassende naam die de FIFA uit de hoge hoed toverde voor de eerste halve finale tussen Frankrijk en België. De Uruguayaan had naar behoren gepresteerd, maar leek niet tot de beste arbiters op dit WK te behoren. Hij overtuigde echter keurig.

Kuipers-index: Cunha snoert critici de mond met puik optreden

FRANKRIJK - BELGIË 1-0

Er werden heel wat wenkbrauwen gefronst bij de aanstelling van de scheidsrechter voor de eerste halve finale. Andrés Cunha had weliswaar twee behoorlijke optredens afgeleverd in de groepsfase (tijdens Frankrijk-Australië en Iran-Spanje), maar niet uitzonderlijk gepresteerd. Bovendien zou hij, volgens de bekende boze tongen, op de hand van de Belgen kunnen zijn omdat de Fransen zijn land Uruguay in de vorige ronde hadden uitgeschakeld.

Maar in Sint-Petersburg maakte Cunha zijn uitverkiezing meer dan waar. Nu werd het hem aanvankelijk ook totaal niet moeilijk gemaakt. De twee kanshebbers op de wereldtitel hadden zó veel ontzag dan wel angst voor elkaar, dat de arbiter pas na zeventien (!) minuten voor het eerst hoefde te fluiten voor een overtreding. Dat verwacht je niet bij een strijd om een finaleplaats op het belangrijkste toernooi ter wereld. Langzaam maar zeker ontbrandde het duel alsnog en ook Cunha had daarin een aandeel. Hij leidde bepaald niet kinderachtig, liet voetballen waar het kon (in totaal floot Cunha slechts 22 keer voor een overtreding) en paste een aantal malen prima de voordeelregel toe. Zo ook in de veertigste minuut en dat leidde prompt tot de grootste kans van de eerste helft, maar de Franse rechtsback Benjamin Pavard stuitte op de voortreffelijk keepende Thibaut Courtois.

Na de rust trok Cunha die lijn door. Waar hij in de eerste helft nog volstond met een flinke uitbrander tegen Jan Vertonghen en ook Mousa Dembélé spaarde na een charge op de irritante Paul Pogba, kon de Uruguayaan na ruim een uur niet anders dan uitblinker Eden Hazard de gele kaart te tonen na het, zoals dat in scheidsrechtersjargon heet, ‘onderbreken van een veelbelovende aanval’. Ook op de tweede bekeuring, voor Toby Alderweireld na een stevige overtreding op Blaise Matuidi, was niets af te dingen. In de slotfase gingen ook twee Fransen – de uitblinkers N'Golo Kanté en Kylian Mbappé – en alsnog Vertonghen terecht op de bon.

Eigenlijk maakte Cunha maar één noemenswaardige fout. Dat was in de tachtigste minuut, toen de Franse dissonant Olivier Giroud ging meeverdedigen en daarbij nogal lomp Hazard vloerde. Het had België een vrije schop op een gevaarlijke plaats – bijna recht voor het doel, op zo’n twintig meter afstand – moeten opleveren, maar die bleef uit. Het gaat echter veel te ver Cunha daarmee de schuld voor de Belgische nederlaag in de schoenen te schuiven. De Uruguayaan floot over de hele wedstrijd gemeten immers prima en zeker niet partijdig. Het geluk dat De Rode Duivels tegen Japan en Brazilië nog toelachte, was tegen het oerdegelijke Frankrijk gewoon op.

Scheidsrechter: Andrés Cunha (Uruguay) 7,5

Gele kaarten 5
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 22 (6-16)
Aantal buitenspelgevallen 2 (1-1)
WK-ervaring Twee duels in 2018

Klassement na tweeëntwintig WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 3 8,00
Björn Kuipers (Nederland) 4 7,50
Sandro Ricci (Brazilië) 3 7,50
Nestor Pitana (Argentinië) 4 7,13
Cüneyt Cakir (Turkije) 2 7,00
Bakary Gassama (Gambia) 1 7,00
Jair Maruffo (Verenigde Staten) 1 7,00
Sergei Karasev (Rusland) 1 7,00
Andres Cunha (Uruguay) 3 6,83
Damir Skomina (Slovenië) 3 6,83
Milorad Mazic (Servië) 3 6,67
Janny Sikazwe (Zambia) 2 6,50
Felix Brych (Duitsland) 1 6,50
Matthew Conger (Nieuw Zeeland) 1 6,50
Gianluca Rocchi (Italië) 3 6,00
Antonio Mateu Lahoz (Spanje) 2 6,00
Szymon Marciniak (Polen) 2 6,00
Nawaf Shukrulla (Bahrein) 2 5,75
Malang Diedhiou (Senegal) 3 5,67
César Arturo Ramos (Mexico) 3 5,67
Clément Turpin (Frankrijk) 2 5,50
Enrique Caceres (Paraguay) 2 5,00
Wilmar Roldán (Colombia) 2 5,00
Mark Geiger (Verenigde Staten) 3 4,83
Joel Aguilar (El Salvador) 1 4,50
Ghead Grisha (Egypte) 1 4,50
Mohammed Mohammed Abdulla (VAE) 1 4,00
Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 2 3,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.