Kortsluiting Shelvey helpt Spurs aan zege in Newcastle

Tottenham Hotspur heeft de Premier League-rentree van Newcastle United verpest door een overwinning te boeken op St. James' Park: 0-2. Jonjo Shelvey vervulde een negatieve hoofdrol bij de thuisploeg door kort na rust een rode kaart te pakken.

Bij Tottenham maakte Kyle Walker-Peters zijn debuut in de Premier League. De twintigjarige Engelsman verving de naar Manchester City vertrokken Kyle Walker. Verder waren er basisplaatsen voor ex-Eredivisie-spelers Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Mousa Dembélé en Christian Eriksen. Vincent Janssen bleef negentig minuten op de bank. Bij Newcastle startte ex-Vitessenaar Christian Atsu vanaf het eerste fluitsignaal, Siem de Jong en Tim Krul zaten niet bij de selectie.

Beide ploegen moesten in de eerste helft nog even warmdraaien. Spurs had het balbezit, maar echt grote kansen werden er niet gecreëerd. Eriksen probeerde het twee keer van afstand, maar een poging verdween naast het doel en een andere knal uit de draai was een gemakkelijke prooi voor doelman Robert Elliot. Newcastle United-coach Rafael Benítez moest in de eerste helft al twee keer wisselen. Paul Dummett en Florian Lejeune verlieten geblesseerd het veld en werden vervangen door Jamaal Lascelles en Chancel Mbemba.

Vlak na de pauze moest Newcastle verder met tien man. Shelvey ging op het been van Dele Alli staan en kreeg terecht rood van scheidsrechter Andre Marriner. Niet veel later had ook Matt Ritchie met rood van het veld gemoeten, maar zijn tackle op de hak van Alli werd slechts bestraft met een gele kaart. Na deze incidenten had het publiek het gemunt op de Engelsman en uitgerekend de verguisde middenvelder brak na een uur de ban. Na een mooie aanval gleed Alli een voorzet van Eriksen binnen.

Tien minuten later verdubbelde Ben Davies de voorsprong. Een flitsende aanval kwam uiteindelijk ietwat gelukkig voor de voeten van de linksback terecht, die gemakkelijk raak schoot. Tien minuten voor tijd werd Alli gewisseld en getrakteerd op een hels fluitconcert van het publiek van The Magpies. In de slotfase raakte Harry Kane nog de paal, maar scoorden beide ploegen niet meer. Spurs maakt dus geen fout bij de start van het nieuwe Premier League-seizoen.