Tottenham Hotspur, het succes van het braafste jongetje van de klas

Reacties

Tottenham Hotspur heeft een gouden generatie, werd vorig seizoen tweede en twee weken voor de competitiestart is er nog altijd geen nieuwe topaankoop. Voor veel topclubs zou dit het moment zijn om door te pakken op de transfermarkt, maar niet voor Spurs.

Tottenham Hotspur, het succes van het braafste jongetje van de klas

De club gaf deze transferperiode nog geen cent uit en eigenaar Daniel Levy is er trots op. Hoe Spurs zijn eigen koers vaart in een wereld waarin spenderen gelijk is komen te staan aan het tonen van ambitie. De discussie over het gigantische uitgavenpatroon in de top van de Premier League laaide afgelopen week op en Chelsea-manager Antonio Conte mengde zich in de strijd, geprikkeld door opmerkingen van Levy.

Er wordt allesbehalve stilgestaan in Noord-Londen. Tottenham Hotspur investeerde ruim 110 miljoen euro in een nieuw trainingscomplex en op en rond de plek van White Hart Lane wordt volop gebouwd aan het nieuwe stadion. De kosten voor de nieuwbouw worden geschat op ruim achthonderd miljoen euro. Hoe hoog die kostenpost ook is, het heeft volgens Levy geen invloed op het transferbeleid van de nummer twee van de Premier League. Spurs gelooft heilig in het zelf grootbrengen van de sterren en de kracht van het collectief in een selectie die min of meer al jaren samen is.

Ten opzichte van de opstelling in de laatste competitiewedstrijd, tegen Hull City (1-7 zege), is bij de seizoensopener tegen Newcastle United op 13 augustus waarschijnlijk de van een knieblessure teruggekeerde Danny Rose het enige nieuwe gezicht in de basis. Kieran Trippier presenteerde zich vorig seizoen al als de opvolger van de naar Manchester City vertrokken Kyle Walker. De 26-jarige Engelsman werd in 2015 voor nog geen vijf miljoen euro opgepikt bij Burnley, fungeerde anderhalf jaar lang als stand-in voor Walker en overvleugelde zijn concurrent in het voorbije half jaar. Hij is een voorbeeldaankoop gebleken, zoals ook Eric Dier en Dele Alli.

De credits daarvoor mogen grotendeels naar Mauricio Pochettino. Onder de Argentijn grepen Dier en Alli hun kans, kwam de carrière van Harry Kane in een stroomversnelling en schopte de eerder bijna afgeschreven Rose het tot de nationale ploeg van Engeland. Hun ontwikkeling staat niet op zichzelf. Geen manager is de laatste jaren belangrijker geweest voor The Three Lions dan Pochettino. Van de laatste 26 Engelse debutanten speelden er liefst twaalf op het moment van hun vuurdoop onder Pochettino.

En de aanwas valt niet stil. In de huidige voorbereidingsperiode hebben Josh Onomah en Kyle Walker-Peters al volop kansen gekregen, terwijl Harry Winks vorig seizoen al nadrukkelijk op de deur klopte. Het gebrek aan aankopen levert extra ruimte op voor de jeugd. En als er dan een aankoop komt voor tientallen miljoenen euro’s, dan heeft die bij Pochettino geen streepje voor. De Argentijn is immuun voor die status. Vraag het Vincent Janssen en Moussa Sissoko. Zij kozen vorige zomer voor de stap naar White Hart Lane en kwamen in hun eerste seizoen bij Tottenham niet eens in de buurt van een vaste basisplaats.

Dat is tegelijkertijd ook de kracht van het Tottenham van Pochettino. Waar het bij de concurrentie een jaarlijks ritueel is geworden om peperdure aankopen in te passen, regeert in Noord-Londen de continuïteit. De opstelling van Spurs is voor volgers van de Premier League bijna te dromen. De verwachting is dat Tottenham deze zomer nog twee aankopen doet. De bij Everton ontevreden Ross Barkley wordt genoemd als nieuwe aanvallende middenvelder en voor de rechtsbackpositie komt er waarschijnlijk nog een back-up voor Trippier.

Pochettino zegt kalm te zijn en wacht geduldig de actie op de transfermarkt af. Dankzij de instroom van de jeugd is vrijwel iedere positie binnen zijn selectie inmiddels dubbel bezet. En kopen om ambitie te tonen is wel het laatste waar hij aan denkt. 'Voor verschillende clubs die veel hebben uitgegeven, zijn de verwachtingen en de druk enorm', aldus Pochettino. 'Maar voor ons is dat niet anders. De druk en ambitie komen van onszelf.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.