Koploper Dortmund voert de druk op bij Bayern in aanloop naar kraker

Borussia Dortmund is voor minimaal één dag de nieuwe koploper in de Bundesliga. Met invaller Donyell Malen won BVB op bezoek bij 1899 Hoffenheim, de zevende competitiezege op rij voor Dortmund. RB Leipzig blijft door een zege op Eintracht Frankfurt in het spoor van de topdrie.

1899 Hoffenheim
0 - 1
Borussia Dortmund

Het duel in Sinsheim begon met een opvallend moment, waarbij een ballenjongen een hoofdrol opeiste. Dortmund was met Sébastien Haller in de basis heer en meester in de eerste helft tegen Hoffenheim. De ex-Ajacied was ook twee keer dicht bij een treffer, maar zowel bij een schot als bij een kopbal van dichtbij redde Hoffenheim-keeper Oliver Baumann. Aan andere kant verzuimde Ozan Kabak de score te openen: na een klutssituatie kopte hij in kansrijke positie over.

Vlak voor rust was het alsnog raak voor Dortmund: uit een vrije trap van Marco Reus werkte Julian Brandt de bal met zijn rug in het doel. Na een klein uur dachten de bezoekers de voorsprong uit te breiden, maar een snoeiharde uithaal van Marius Wolf werd na een VAR-ingreep afgekeurd vanwege een overtreding in aanloop naar de goal. Kort daarna kwam Donyell Malen in de ploeg bij Dortmund.

Na een reeks gemiste kansen en de afgekeurde treffer van Wolf kreeg Dortmund in de slotfase nog bijna het deksel op de neus. Invaller Fisnik Asllani had de gelijkmaker op zijn hoofd, maar vlak voor Dortmund-keeper Gregor Kobel kopte de spits zwak in. Dortmund komt door de nipte overwinning bij Hoffenheim voor minimaal één dag aan de leiding in Duitsland. Bayern München treft zondag 1. FC Union Berlin in de Allianz Arena.

RB Leipzig
RB Leipzig
2 - 1
Eintracht Frankfurt

RB Leipzig beleefde tegen Eintracht Frankfurt een uitstekende start in de Red Bull Arena. Na zes minuten kwam de thuisploeg al op voorsprong. Timo Werner werd diep gestuurd door Emil Forsberg, waarna de snelle spits de bal langs keeper Kevin Trapp frommelde. Vlak voor rust waren de rollen omgedraaid en schoot Forsberg raak op aangeven van Werner.

Na een zorgeloze eerste helft kwam Frankfurt na een uur terug in de wedstrijd: Djibril Sow ramde de bal in het strafschopgebied snoeihard langs de kansloze Janis Blaswich. Beide Duitse achtste finalisten in de Champions League kwamen in het laatste half uur niet meer tot scoren. Leipzig behoudt door de zege de aansluiting met Dortmund, Bayern en Union Berlin.

1. FC Köln
1. FC Köln
0 - 2
VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg houdt dankzij een overwinning bij 1. FC Köln de topzes in de Bundesliga nog enigszins in het vizier. Met Micky van de Ven in de basis kwamen Die Wölfe na vier minuten op voorsprong in Keulen. Een schot van Yannick Gerhardt verdween door de benen van keeper Marvin Schwabe in het doel. Köln had weliswaar een veldoverwicht in het RheinEnergieStadion, maar zag Wolfsburg in de tweede helft op 0-2 komen. Na een overtreding van Köln-aanvoerder Jonas Hector op Kilian Fischer benutte Maximilian Arnold de toegekende strafschop. Wolfsburg klimt door de zege naar de zevende plaats.

Hertha BSC
Hertha BSC
2 - 0
FC Augsburg
FC Augsburg

Hertha BSC behaalde in het Olympia Stadion een belangrijke driepunter in de strijd om lijfsbehoud in de Bundesliga. Hertha versloeg met invaller Jean-Paul Boëtius het FC Augsburg van Jeffrey Gouweleeuw. Die Alte Dame kwam na een uur aan de leiding: Marco Richter haalde tijdens een sneeuwbui in Berlijn van afstand fraai uit na een afgeslagen vrije trap. Tien minuten later schoot de Belg Dodi Lukebakio de 2-0 binnen voor Hertha. De thuisploeg verlaat dankzij de overwinning de degradatiezone in de Bundesliga.

Werder Bremen
3 - 0
VfL Bochum
VfL Bochum

Werder Bremen boekte in eigen huis een eenvoudige overwinning op VfL Bochum. Al voor rust nam de thuisploeg afstand van de formatie van trainer Thomas Letsch. De ex-trainer van Vitesse zag Niclas Füllkrug en Niklas Schmidt in de eerste helft scoren. In de tweede helft nam Marvin Ducksch de 3-0 voor zijn rekening.