Koemans Fenerbahçe naar knock-outfase, Milan ontsnapt aan blamage

Erwin Koeman heeft donderdag met Fenerbahçe de volgende ronde van de Europa League bereikt. Een doelpuntloos gelijkspel tegen groepswinnaar Dinamo Zagreb was daarvoor voldoende. AC Milan ontsnapte in eigen huis aan pijnlijk puntenverlies tegen het Luxemburgse Dudelange.

Fenerbahçe
Fenerbahçe
0 - 0
Dinamo Zagreb

Koeman weet nog altijd niet waar hij aan toe is in Istanbul. De tijdelijke vervanger van Phillip Cocu staat nu al een aantal wedstrijden langs de lijn en leed afgelopen zondag bij Trabzonspor zijn eerste nederlaag (2-1). Uitsluitsel over zijn toekomst heeft de club Koeman nog niet gegeven en dus stond hij ook tegen Dinamo Zagreb aan het roer.

Eigenlijk was het een wonder dat Fenerbahçe bij rust niet op voorsprong stond. De Turkse club ging eerder dit seizoen, in de eerste speelronde en nog onder Phillip Cocu, met liefst 4-1 onderuit in Zagreb. Nu waren de verhoudingen heel anders, alleen verzuimde Fenerbahçe in de eerste helft voor een beloning te zorgen. Zo kopte Martin Skrtel tot twee keer toe naast het doel en kreeg ook Baris Alici de bal er niet in.

In de tweede helft werd het er niet beter op wat Fenerbahçe liet zien, al stelden de bezoekers uit Kroatië daar weinig tegenover. Dinamo had al een ticket voor de knock-outfase bemachtigd en Fenerbahçe zou met een gelijkspel vrijwel zeker zijn van een plek in de volgende ronde. Dus leek de druk er een beetje af. Dinamo zag nog wel een doelpunt afgekeurd worden toen Amer Gojak na 75 minuten raak kopte, maar hij beging volgens de scheidsrechter een duwfout. Petar Stojanovic raakte in de slotfase de paal namens de gasten.

F91 Dudelange

Milan had aanvankelijk weer veel moeite met Dudelange, dat eerder in Luxemburg met slechts 0-1 werd verslagen. De thuisploeg kwam na twintig minuten wel op voorsprong via Patrick Cutrone, die na een subtiele pass van Gonzalo Higuaín de bal binnenwerkte en geluk had dat het keeperswerk van Landry Bonnefoi niet al te best was. Dudelange knokte zich vervolgens terug tot een 1-1 ruststand. Dominik Stolz sloeg na 39 minuten toe door uit een doorgekopte corner van Tom Schnell de bal hard in het doel te volleren.

De Luxemburgse vreugde werd al vroeg in de tweede helft nog groter. Spits David Turpel probeerde het mooi te doen door de bal aan te nemen en weg te draaien van zijn directe tegenstander, waarna hij de bal verloor, maar dankzij scherp optreden van zijn ploeggenoten mocht hij een nieuwe poging wagen. Met zijn rechtervoet schoot hij de bal deze keer in de verre hoek achter keeper Pepe Reina.

Trainer Gennaro Gattuso greep in en bracht Suso en José Mauri. Milan stelde daarna orde op zaken met een leidende rol voor Hakan Çalhanoglu. Eerst gaf hij een voorzet vanaf links die via verdediger Stelvio Cruz en Cutrone in het doel belandde. Kort daarna ging de thuisploeg weer aan de leiding toen Çalhanoglu op aangeven van Higuaín raak schoot. Milan liep nog uit naar 5-2. Eerst ging een poging van Stefan Simic via Dudelange-doelpuntenmaker Schnell in het doel en invaller Fabio Borini deed ook nog een duit in het zakje.