Koeman schuift Frenkie naar voren: 'Dit is de De Jong die we wilden'

Reacties

Frenkie de Jong heeft veel lof gekregen voor zijn optreden tegen Granada. De ex-Ajacied onderstreepte zaterdagavond zijn progressie. Hij profiteert steeds meer van de extra vrijheid die Ronald Koeman hem biedt.

Koeman schuift Frenkie naar voren: 'Dit is de De Jong die we wilden'
© Pro Shots

De Jong hoeft zich de laatste weken minder met de opbouw bij Barcelona te bemoeien en begeeft zich minder in de zone vlak voor de verdediging, waar Sergio Busquets het ook regelmatig in zijn eentje redt. Koeman wil meer aanvalsdrang vanaf het middenveld en benadrukte in aanloop naar Granada-uit nog dat spelers als De Jong best vaker mogen scoren. 'Wij hebben middenvelders nodig die acht tot tien doelpunten per seizoen maken', zei de Barça-coach.

In die zin is het ook geen toeval dat De Jong sinds de tweede week van december direct betrokken is geweest bij vier goals in La Liga. Twee keer was hij de doelpuntenmaker en twee keer gaf hij een assist, ten opzichte van nul goals en nul assists in de eerste elf speelrondes. Tegen Granada was opnieuw meer drang naar voren te zien bij De Jong. El Mundo Deportivo schrijft onder meer: 'Dit is de De Jong die we wilden. Rechts van Busquets heeft hij meer vrijheid gekregen. Twee goals, twee assists en veel verticaler voetbal. De Jong doorbreekt met veel vertrouwen linies en duwt het team voorwaarts. Hij kan zelf vaker combineren met Pedri, Griezmann, Messi en Dembélé en wordt minder gedwongen om op zoek te gaan naar de bal.'

De posities waarop Frenkie de Jong tegen Granada aan de bal kwam, hij werd in de 65ste minuut door Ronald Koeman gewisseld met het oog op het zware programma.
De posities waarop Frenkie de Jong tegen Granada aan de bal kwam, hij werd in de 65ste minuut door Ronald Koeman gewisseld met het oog op het zware programma.

Het overzicht met balcontacten van De Jong zaterdagavond laat zien hoe dynamisch hij is als verbindingsspeler. Vanzelfsprekend helpt hij nog regelmatig bij het onder de druk uit spelen en het van achteruit opzetten van een aanval, maar we zien hem ook vaker rond het vijandelijke strafschopgebied. De Jong was tegen Granada na Busquets de speler die de meeste kansen had gecreëerd en dribbelde het vaakst. Juist op dat vlak blonk hij in zijn laatste seizoen bij Ajax internationaal al uit.

De statistiekenspecialisten van Opta Sports maakten die kwaliteit van De Jong beter inzichtelijk met de term carries. Daarbij werd gekeken naar de dribbels van een speler richting het vijandelijke doel waarbij minstens tien meter overbrugd wordt. Zijn rendement daarbij was bijzonder hoog. Zo'n actie van de Oranje-international slaagde niet alleen bijzonder vaak, hij begon zijn dribbels vaak ook nog relatief hoog op het veld. Met dergelijke acties opent De Jong ruimtes die bij het alleen rondspelen van de bal vaak gesloten blijven.

Statistieken uit het seizoen 2018/2019, het laatste Ajax-jaar van De Jong.
© Via Opta Sports.
Statistieken uit het seizoen 2018/2019, het laatste Ajax-jaar van De Jong.

Koeman werd na de ruime zege op Granada door AS gevraagd naar de middenvelder. Hoe zit het nu met het vaker aansluiten van De Jong? 'Het is een kwaliteit die hij heeft en die onvoldoende benut is. Hij heeft er de fysieke kwaliteiten voor en de technische kwaliteiten, het dribbelen', reageerde de voormalige bondscoach, die een dag ervoor al had verteld met De Jong te hebben gepraat over diens rol. Koeman: 'Hij is goed in de opbouw van achteruit, maar we willen ook dat hij vaker in het strafschopgebied van de tegenstander komt.' In Granada toonde De Jong opnieuw aan een snelle leerling te zijn.

Barcelona begint woensdagavond aan de strijd om de Spaanse Super Cup. Real Sociedad is in Córdoba de eerste tegenstander (aftrap 21.00 uur), zondagavond volgt dan mogelijk een finalestrijd met de winnaar van het duel tussen Real Madrid en Athletic de Bilbao.
LaLiga

Stand LaLiga 2020/2021

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Atlético Madrid
38
26
8
4
67-25
+42
86
2
Real Madrid
38
25
9
4
67-28
+39
84
3
Barcelona
38
24
7
7
85-38
+47
79
4
Sevilla
38
24
5
9
53-33
+20
77
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.