Koeman ontsnapt aan crisis dankzij gouden wissels

Everton heeft in de Premier League eindelijk de weg omhoog gevonden. De ploeg van Ronald Koeman toonde zaterdagmiddag in eigen huis veerkracht en boekte een benauwde 2-1 zege op AFC Bournemouth.

De kloof met de topzes verkleinen was het doel na een transferzomer waarin 158 miljoen euro in de selectie werd geïnvesteerd. Daarbij moet wel gezegd worden dat Everton zijn sterspeler Romelu Lukaku verloor aan Manchester United. Desalniettemin was de competitiestart van The Toffees uiterst teleurstellend. Met name de kansloze manier waarop het verloor van Chelsea (2-0) en Tottenham Hotspur (0-3). De verloren uitwedstrijd tegen Manchester United vorige week betekende voor de nummer zeven van vorig seizoen wel het einde van een loodzware reeks.

De druk was dus behoorlijk toegenomen voor de thuiswedstrijd tegen AFC Bournemouth. Koeman koos in zijn basiselftal voor onder anderen Davy Klaassen, die als lopende middenvelder vaak opdook in de buurt van aanvallers Dominic Calvert-Lewin, Gylfi Sigurdsson en Wayne Rooney.

De aanvallers van de thuisploeg werden voor rust amper in stelling gebracht. Everton stelde teleur in een wedstrijd waarbij het publiek de grote verliezer was. De blessure van Rooney was vrijwel het enige moment van opwinding. De teruggekeerde Evertonian werd door Simon Francis bij zijn oog geraakt bij een luchtduel en moest voor rust drie keer van shirt wisselen, omdat de wond maar bleef bloeden.

Waar verwacht werd dat Everton direct na rust de druk zou verhogen, ging het tot overmaat van ramp aan de overkant mis. Joshua King liep Mason Holgate eruit en kreeg alle tijd en ruimte om de bal vanaf de rand van het strafschopgebied tegendraads voorbij Jordan Pickford te schieten: 0-1.

Koeman greep in de 55ste minuut al in door Klaassen en Rooney naar de kant te halen voor Tom Davies en Oumar Niasse. Lang leken die wissels niet het gewenste effect te hebben, omdat Bournemouth-doelman Asmir Begovic amper getest werd. Een kwartier voor het einde was het dan toch raak. Davies bediende collega-aanvaller Niasse, de in genade aangenomen aanvaller maakte zijn eerste Premier League-goal ooit voor Everton door de 1-1 binnen te schieten.

Het was een bevrijdende treffer voor Everton, maar ook voor Niasse. De spits bleek los nadat hij woensdag ook al had gescoord in het League Cup-toernooi. Everton stoomde door na de gelijkmaker en kreeg daar in de 82ste minuut de beloning voor dankzij Niasse. Na een gesmoord schot van Davies werkte de aanvaller de bal van dichtbij binnen: 2-1. AFC Bournemouth kwam niet meer terug.

Everton is door de zege weg uit de kelder van de Premier League en heeft zeven punten uit zes wedstrijden. Donderdag kan de ploeg van Ronald Koeman zich in de Europa League tegen Apollon Limasol revancheren voor de oorwassing bij Atalanta Bergamo (3-0) in de eerste speelronde van de groepsfase.