United blijft in spoor City na moeizame zege op Southampton

Romelu Lukaku heeft Manchester United de overwinning bezorgd op bezoek bij Southampton: 0-1. De spits kroonde zich tot matchwinner in een wedstrijd met twee gezichten. Na rust waren The Red Devils geen schim meer van de ploeg die in de eerste helft juist zo oppermachtig was.

Aan de kant van Southampton had Wesley Hoedt een basisplaats, terwijl Virgil van Dijk op de bank begon. Hetzelfde gold voor Daley Blind bij de bezoekers. De eerste mogelijkheid kwam van de thuisclub. Nathan Redmond kreeg de bal na een hoekschop, maar zijn inzet miste de juiste richting. In de twintigste minuut was het aan de andere kant wel raak. De afgelopen zomer van Everton overgenomen Lukaku zette United met zijn zesde competitietreffer van het seizoen op voorsprong. Fraser Forster keerde een kopbal van de Belgische spits na een voorzet van Ashley Young, maar de rebound was wél raak.

Vijf minuten later was het bijna 0-2. Een vrije trap van Marcus Rashford ging maar net naast. United was in de eerste helft heer en meester in het St. Mary's Stadium. Het enige verwijt dat de ploeg van manager José Mourinho zich mocht maken was dat het niet verder uitliep voor rust. Na de hervatting kwam Southampton steeds wat beter in de wedstrijd en in de 62ste minuut kreeg de thuisclub een goede kans op de gelijkmaker. Shane Long schoot in kansrijke positie over. United werd teruggedrongen, maar kreeg via Lukaku in de tegenaanval een goede kans op 0-2. Forster bracht echter redding.

David de Gea had in de eerste helft bijna niets te doen, maar moest na rust regelmatig aan de bak. Zo greep de doelman van United goed in bij een inzet van Redmond, terwijl de Spanjaard opgelucht ademhaalde toen een schot van landgenoot Oriol Romeu naast zijn doel verdween. Het bleef spannend tot het laatste fluitsignaal, maar de bezoekers - waar Blind in de slotseconden nog inviel en Mourinho juist naar de tribune werd verwezen - trokken de overwinning over de streep.

Door de overwinning heeft Manchester United zestien punten uit zes duels, waarmee het de tweede plaats bezet in de Premier League. Aartsrivaal Manchester City heeft evenveel punten, maar een aanmerkelijk beter doelsaldo na de 5-0 zege op Crystal Palace. Southampton blijft steken op de elfde plaats met acht punten.