Koeman gaat voor primeur, Malen kan Van Gastel evenaren

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. In dit artikel besteden we aandacht aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland van maandagavond (aftrap 20.45 uur).

Koeman gaat voor primeur, Malen kan Van Gastel evenaren
Estland
Estland
0 - 4
Nederland
Nederland

Na de gedenkwaardige overwinning op Duitsland van vrijdagavond is Oranje weer helemaal 'onder de mensen' in Groep C van de EK-kwalificatie. Net als Die Mannschaft staat Nederland op drie verliespunten. Noord-Ierland is nog ongeslagen, maar heeft alle zwakke broeders al getroffen. De formatie van bondscoach Michael O'Neill stuit maandagavond in Belfast op Duitsland.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

• Een van die zwakke broeders is onmiskenbaar Estland, dat met nul punten uit vier wedstrijden onderaan Groep C bungelt. Vrijdag verloor de ploeg van onder anderen Ragnar Klavan nog voor eigen publiek van Wit-Rusland met 1-2.

• Estland boekte desondanks wel twee zeges in 2019, beide in vriendschappelijk verband. Finland (1-2) en Gibraltar (0-1) werden verslagen.

• Onder leiding van Ronald Koeman zette Oranje nog nooit twee achtereenvolgende interlands in winst om. Bij een zege in Tallinn is er dus sprake van een primeur. De laatste keer dat Nederland meerdere interlands op rij won, was in 2017 onder Dick Advocaat.

• Vier keer eerder trad Oranje aan tegen Estland. De thuisduels leverden geen probleem op (zeges van 5-0 en 3-0), maar in Tallinn ging het twee keer heel moeizaam. In 2001 won Oranje ondanks een 2-1 achterstand met 2-4 en in 2013 moest Nederland met een 2-2 gelijkspel genoegen nemen. Al die duels werden gespeeld in het kader van de WK-kwalificatie.

• Van Oranjes huidige selectie maakten alleen Kevin Strootman, Daley Blind en Kenneth Vermeer ooit hun opwachting tegen Estland. Strootman zelfs twee keer, beide duels op weg naar het WK 2014.

• Memphis Depay gaat op voor zijn vijftigste interland. Grappig feitje is dat de aanvaller van Olympique Lyon ook de vijftigste speler wordt die deze mijlpaal bereikt. Met zijn optreden tegen Duitsland stak Memphis Johan Cruijff al voorbij op de lijst van spelers met meeste caps.

Onder Koeman miste Memphis nog geen enkele van de vijftien interlands. Hetzelfde geldt voor Matthijs de Ligt. Quincy Promes maakte in veertien van de vijftien 'Koeman-duels' zijn opwachting.

Estland-uit was in het verleden geen 'makkie' voor Oranje.

Donyell Malen werd vrijdag de veertiende PSV'er die in dit decennium debuteerde in Oranje. De aanvaller trad in de voetsporen van Jeremain Lens, Erik Pieters, Georginio Wijnaldum, Jetro Willems, Memphis, Karim Rekik, Jeroen Zoet, Jorrit Hendrix, Joshua Brenet, Bart Ramselaar, Denzel Dumfries, Steven Bergwijn en Pablo Rosario.

Met een doelpunt tegen Estland treedt Malen in de voetsporen van Jean-Paul van Gastel, die in 1996 en 1997 de laatste speler was die tijdens zijn eerste twee interlands trefzeker was.

Donyell Malen over zijn droomdebuut.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer EK-kwalificatie
Meer over EK-kwalificatie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.