Oranje in voetsporen Engeland en Zweden, Babel onverslijtbaar

Reacties

Het Nederlands elftal maakte vrijdag indruk door Duitsland met 2-4 te verslaan in de EK-kwalificatie. We zetten wat opvallende statistieken op een rijtje.

Oranje in voetsporen Engeland en Zweden, Babel onverslijtbaar

Het was pas de vierde keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Oranje een zege boekte in (West-)Duitsland. Eerder slaagde Oranje daarin in 1956 (oefenduel), 1988 (EK-eindronde) en 2002 (oefenduel).

• Nederland liet na rust liefst vier treffers aantekenen. De laatste keer dat Oranje dat voor elkaar kreeg was tijdens de fameuze 5-1 zege op Spanje tijdens het WK 2014.

• De laatste keer dat Nederland in een uitwedstrijd in de Ek-kwalificatie minimaal vier goals maakte, was in 2011. Hongarije droop toen met 0-4 af.

VI's Simon Zwartkruis beoordeelt de Oranje-spelers.

Donyell Malen werd met zijn twintig jaar en 230 dagen de jongste scorende Oranje-debutant sinds Ryan Babel. De huidige aanvaller van Galatasaray was achttien jaar en 97 dagen oud toen hij in maart 2005 het net vond tegen Roemenië.

• Door de invalbeurt van Malen blijft het feitje dat er sinds de Tweede Wereldoorlog elk jaar wel minimaal één speler debuteert in Oranje actueel. Vorig jaar liet Ronald Koeman liefst elf spelers debuteren.

Donyell Malen over zijn droomdebuut.

• Een van hen was Frenkie de Jong. De middenvelder van Barcelona maakte precies een jaar na zijn vuurdoop in Oranje zijn eerste interlanddoelpunt.

• Babel kwam vrijdagavond ook in actie, waardoor er nu 5.278 dagen zitten tussen zijn eerste en voorlopig laatste Oranje-optreden. Slechts negen spelers hebben qua duur een langere loopbaan in het Nederlands elftal. Met ruim negentien jaar is Abe Lenstra de recordhouder.

Het was pas de derde keer dat Duitsland in een thuiswedstrijd in officieel verband minimaal vier goals om de oren kreeg. Nederland trad vrijdagavond in de voetsporen van Engeland (2001, 1-5 in de WK-kwalificatie) en Zweden (2012, 4-4 in de WK-kwalificatie).

• Koeman fungeerde vrijdag voor de vijftiende keer als bondscoach van Oranje. Memphis Depay en Matthijs de Ligt zijn de enige spelers die in alle 'Koeman-duels' speeltijd kregen. Quincy Promes miste één interland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.