Malen en Wijnaldum de helden van Oranje bij indrukwekkende zege in thriller

Reacties

Nederland heeft de zo belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland erg knap gewonnen. In Hamburg toonde Oranje vrijdagavond veel veerkracht, met als resultaat een enorme opsteker bij de achtervolging in Groep C.

Malen en Wijnaldum de helden van Oranje bij indrukwekkende zege in thriller
Duitsland
Duitsland
2 - 4
Nederland
Nederland

Het Nederlands elftal was uit op revanche na de eerdere nederlaag tegen Duitsland in deze kwalificatiereeks. Bondscoach Ronald Koeman gaf deze week nogmaals aan dat de 2-3 nederlaag in Amsterdam uitgebreid geanalyseerd was. Het was voor de nieuwe ontmoeting met de Duitsers cruciaal dat de verdedigers zich niet uit de tent zouden laten lokken. Koeman koos bij zijn strijdplan voor de bekende namen en deed voorin een tactische zet. Quincy Promes kwam vanaf links en Ryan Babel speelde op papier vanaf rechts, alleen dat laatste was slechts in theorie. In de praktijk dook de aanvaller in het centrum op en was er een vrije rechterkant voor Denzel Dumfries.

Het werd een waar tactisch steekspel in Hamburg. Oranje was ogenschijnlijk dominant, maar je kon je niet aan de indruk onttrekken dat Duitsland precies de ruimtes open liet voor de bezoekers die het vrij wilde hebben. Het thuisland zakte terug en loerde met de snelle aanvallers Marco Reus, Serge Gnabry en Timo Werner op de counter. Het eerste gevaar kwam echter bij een tegenaanval van Nederland. Babel hielp na de bal te hebben onderschept Memphis aan een goede kans. De man in vorm sneed naar binnen en schoot op de handen van Manuel Neuer.

Het schot van Memphis was een van de spaarzame dreigende momenten van Oranje voor rust. In de negende minuut ging het defensief al mis. Daley Blind dekte door naar het middenveld – waar Koeman vooraf bang voor was bij zijn verdedigers – waardoor er ruimte vrijkwam voor een steekpass. Promes liet zich vervolgens verrassen door een loopactie van Lukas Klostermann. Joshua Kimmich bediende de rechtsback met een perfecte pass. Klostermann stuitte nog op Jasper Cillessen, maar in de rebound was het raak via Gnabry.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Koeman moet zich hebben gestoord aan het gebrek aan creativiteit van Oranje. De ploeg liep zich vaak vast in balbezit. Een kopbal van De Ligt was een van de weinige momenten van opwinding. Zo was het de vraag welke zet Koeman ging doen in de tweede helft.

Dubbele wissel met debutant Malen
Net als in Amsterdam begon Oranje bij een achterstand in ieder geval sterk aan de tweede helft tegen Die Mannschaft. Een schot van Georginio Wijnaldum werd gestopt door Neuer en daarna kwam de fase waarin echt toegeslagen werd. Die fase werd door Koeman ingeleid met een dubbele wissel. De in balbezit ongelukkig spelende Dumfries werd vervangen door Davy Pröpper en Donyell Malen debuteerde, als vervanger van Marten de Roon. Malen ging een koppel vormen met Memphis en Babel verhuisde naar links, terwijl Promes naar rechts trok. Nog geen minuut na die ingreep belandde een voorzet van Babel bij Frenkie de Jong. De middenvelder was Nico Schulz te snel af in het strafschopgebied en rondde af: 1-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De druk op de Duitse verdediging nam alleen maar toe. Waar Oranje vooraf misschien getekend had voor een punt, zette het nu vol door. Dat terwijl Joachim Löw defensief wisselde met Kai Havertz en Ilkay Gündogan voor Reus en Werner. Nederland kreeg de voorsprong die het met de aanvallende intenties ook verdiende. Uit een corner dwong Virgil van Dijk met een kopbal Neuer tot een redding. Memphis bracht de bal opnieuw voor het doel. Babel timede verkeerd, maar achter hem liep Jonathan Tah de bal in eigen doel.

De ommekeer was daarmee compleet, zoals het zo vaak op en neer ging bij de laatste twee doelpuntrijke ontmoetingen tussen de landen. Ook nu bleef het niet bij één plotwending. De Ligt werd de schlemiel bij Oranje. De verdediger onderschepte de bal met een sliding in duel met Schulz en kreeg toen hij overeind was de bal erg ongelukkig tegen zijn arm. Het leverde Duitsland een strafschop op en die werd benut door Toni Kroos.

Voorwaarts
Het tekent het karakter van de selectie van Koeman dat Oranje in de fase daarna opnieuw gevaarlijk werd. Het trok weer voorwaarts en de zoektocht naar de nieuwe voorsprong had in de tachtigste minuut resultaat. Het werd een droomdebuut voor Malen. Wijnaldum improviseerde in de kleine ruimte en kreeg de bal met een wippertje bij de PSV'er, die zonder aarzeling scoorde: 2-3. Die bevrijdende goal was voor Koeman het teken meer defensieve zekerheid in te bouwen. Nathan Aké verving Babel en de voorsprong werd zonder grote problemen over de streep getrokken. Sterker, het werd nog mooier. Bij een counter in de 91ste minuut had Wijnaldum nog de puf om in het Duitse strafschopgebied te komen en het loopwonder knalde de 2-4 binnen. Zo is het onderling resultaat ook nog in Nederlands voordeel.

Door de zege is de aansluiting in Groep C gevonden. Concurrenten Noord-Ierland en Duitsland spelen maandagavond tegen elkaar, als Oranje op bezoek gaat bij het nog puntloze Estland (Marten de Roon is dan geschorst na zijn gele kaart tegen Duitsland). De overwinning in Hamburg geeft ongetwijfeld enorm veel vertrouwen bij het vervolg van de achtervolging.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.