Nederlanders blijven oppermachtig in UEFA-klassement

Reacties

Ook na de eerste serie kwalificatiewedstrijden staan de internationals van Oranje er goed op in het UEFA-klassement. Via een ingewikkelde berekening worden de prestaties van spelers omgezet in een ranking. In de topvijf staan liefst vier spelers die uitkomen voor het Nederlands elftal.

Nederlanders blijven oppermachtig in UEFA-klassement

De UEFA verdeelt alle spelers die meedoen aan de UEFA-competities in de vier bestaande linies: keepers, verdedigers, middenvelders en aanvallers. Aan alle aspecten van het spel wordt een waarde gehecht, die per linie verschilt. Zo is de nul houden belangrijker voor een keeper en verdediger, maar telt passing weer zwaarder mee voor een middenvelder.

Al die data wordt door de UEFA verwerkt en daaruit blijkt dat Frenkie de Jong over het afgelopen jaar gezien het hoogste scoort. De middenvelder denderde eind vorig jaar de tophonderd binnen, sinds deze zomer stond hij zelfs in de topvijf. Mede door zijn goede prestaties in de Nations League en tegen Duitsland staat De Jong bovenaan. Zo heeft hij inmiddels een indrukwekkende passnauwkeurigheid van 92 procent opgebouwd en maakte hij tegen de Duitsers zijn eerste goal in Oranje. Daarnaast veroverde De Jong acht ballen tegen de oosterburen.

Memphis Depay staat slechts enkele punten achter op De Jong. De aanvaller was rechtstreeks betrokken bij twee goals tegen Duitsland. Ook Memphis staat sinds november, toen Oranje via knappe prestaties tegen Frankrijk en Duitsland de eindronde van de Nations League haalde, bij de eerste honderd. In juni werd hij van de eerste plek verstoten door De Jong, maar het verschil is klein.

Het podium wordt aangevuld door de enige buitenlander in de topvijf. Keeper Jordan Pickford van Engeland hield zijn doel schoon tegen Bulgarije (4-0 winst) en blijft daardoor op de derde plek staan. Er is inmiddels een gat gevallen ten opzichte van de nummer vier (Matthijs de Ligt) en vijf (Jasper Cillessen).


Voor meer uitleg over de berekening kun je hier terecht, hier staat de volledige lijst van de UEFA.

Speler Land Punten
1. Frenkie de Jong Nederland 2.200
2. Memphis Depay Nederland 2.192
3. Jordan Pickford Engeland 2.118
4. Matthijs de Ligt Nederland 1.834
5. Jasper Cillessen Nederland 1.671
6. Sergio Ramos Spanje 1.596
7. Antoine Griezmann Frankrijk 1.481
8. Rúben Dias Portugal 1.422
9. Yann Sommer Zwitserland 1.367
10. Virgil van Dijk Nederland 1.339
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.