KNVB vraagt om geduld met VAR: 'Geef ze nog even de tijd'

Reacties

Sinds de Eredivisie begin vorig seizoen van start ging met de VAR is het technische hulpmiddel al breeduit besproken. Lang niet iedereen is overtuigd van de toegevoegde waarde van de video-assistent voor scheidsrechters en daar droegen sommige momenten in de elfde speelronde dit weekend aan bij.

KNVB vraagt om geduld met VAR: 'Geef ze nog even de tijd'
© Pro Shots

Bij FOX Sports werd het weekend zondag afgesloten met een gesprek met Reinold Wiedemeijer en een terugblik op belangrijke gebeurtenissen. Wiedemeijer, die als coach van het arbiterskorps verbonden is aan de KNVB, nam enkele momenten onder de loep en verdedigde of bekritiseerde daarbij de gemaakte keuze.

Belangrijk punt was de handsbal van Deyovaisio Zeefuik tegen SC Heerenveen. Hij kreeg kort voor het contact met de bal een duw van tegenstander Chidera Ejuke en dus viel hem vanuit Gronings oogpunt bezien niets te verwijten.

Scheidsrechter Allard Lindhout keek op verzoek van VAR Joey Kooij naar het incident en besloot vervolgens een strafschop toe te kennen. Dat had de KNVB liever niet gezien, gaf Wiedemeijer zondagavond toe. 'We hebben afgesproken: als het duidelijk fout is, dan grijp je in als VAR. En wij hadden hier liever geen VAR-ingreep gezien.'

'Het zal zijn voortgekomen uit het feit dat die hand naar de bal gaat, maar hij krijgt natuurlijk ook een zet', erkende Wiedemeijer. Op de vraag of dit voortvloeide uit een zekere geldingsdrang bij de VAR van dienst, antwoordde de KNVB-coach ontkennend. 'Ik denk dat het veel meer zit in het moment. Ze kijken naar het moment en denken: dit is mijn beurt. Maar we zien wel liever dat de VAR hier niet ingrijpt.'

Bij een incident uit de wedstrijd PSV-AZ was daarentegen sprake van trots. Ryan Thomas leek er met geel vanaf te komen voor een overtreding, maar na bestudering van de beelden werd die sanctie aangepast naar een directe rode kaart. 'Daar ziet de VAR: dat is niet juist, dat moet rood zijn. Dat is waar wij graag de VAR voor wilden hebben. We gaven jaren geel, maar kijk nu eens', aldus Wiedemeijer.

In zijn rol als analyticus kaatste Kenneth Perez daarop dat de VAR daar wél goed werk verrichtte, maar dat het allesbehalve vlekkeloos gaat. Wiedemeijer ontkende dat niet. 'Daarom gaan ze deze week weer bij elkaar komen. Ze proberen het net zolang, geloof me, totdat het goed is. Maar geef ze nog even de tijd', verzocht hij.

Bekijk hier al onze video's
Meer FC Groningen
Meer over FC Groningen
Meer SC Heerenveen
Meer over SC Heerenveen
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.