KNVB stelt Mark Parsons aan als opvolger van Leeuwinnen-coach Wiegman

Reacties

Het hing al even in de lucht, maar is nu officieel: de 34-jarige Mark Parsons is de nieuwe bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. De Engelsman (die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft) volgt de na de Olympische Spelen vertrekkende Sarina Wiegman op.

KNVB stelt Mark Parsons aan als opvolger van Leeuwinnen-coach Wiegman
© Pro Shots

Succescoach Wiegman maakte in augustus 2020 bekend dat ze na de uitgestelde Olympische Spelen van komende zomer overstapt naar de Engelse nationale ploeg, een transfer waar ze zelf bijzonder trots op is. Ze was sinds januari 2017 bondscoach van de Leeuwinnen, veroverde in de zomer van datzelfde EK-goud in eigen land en werd in 2019 tweede op het WK, achter de Verenigde Staten. Sinds de bekendmaking van Wiegman zocht de KNVB naar een opvolger, maar die zoektocht verliep niet bepaald soepel.

Nu is er dan toch witte rook: Parson is officieel gepresenteerd. Hij is nu nog trainer van de Amerikaanse topclub Portland Thorns. Hij heeft een contract getekend tot en met het WK 2023, zo meldt de KNVB. Overigens comibineert hij zijn baan als bondscoach de eerste maanden nog met zijn werk in Portland. Het seizoen daar loopt namelijk tot medio november, daarna richt Parsons zich volledig op de Leeuwinnen. Zijn eerste klus wordt de WK-kwalificatiewedstrijd bij Tsjechië, op vrijdag 17 september.

'Ik kan niet wachten om in september spelers, staf, partners en natuurlijk ook de fans te ontmoeten en samen aan de slag te gaan', laat Parsons weten. 'Maar voordat ik definitief naar Nederland kom, heb ik nog een mooie en belangrijke klus te klaren bij de Portland Thorns. Voor mij zijn de club en de supporters de afgelopen jaren een soort familie geworden en ik wil er dan ook alles aan doen om een bijzondere periode in stijl af te sluiten. En last but not least wil ik hierbij Sarina en het team heel veel succes wensen in Tokio. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze ook deze zomer weer vele voetbalharten zullen veroveren.'

Reactie KNVB
Ook de voetbalbond is verguld met de komst van Parsons. 'Wij zijn ervan overtuigd dat Mark voor de Leeuwinnen de juiste persoon op de juiste plek is', aldus directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma. 'Ondanks zijn jonge leeftijd bulkt hij van de ervaring in de top van het vrouwenvoetbal en heeft hij bovendien laten zien dat hij zowel talenten als topspelers beter kan maken. Met zijn komst halen we ook nog eens inside info binnen vanuit het land dat bij de vrouwen al jaren de nummer één is van de wereld. Dat is niet alleen een mooie bonus voor de speelsters en de staf, ik denk dat de hele KNVB daar zijn voordeel mee kan doen.'

Hoe de rest van de staf van Parsons er precies uit komt te zien, wordt later duidelijk. Zeker is al wel dat vrouwenvoetbalicoon Jessica Torny (40) hem gaat assisteren. Ze speelde zelf 62 interlands voor de Leeuwinnen en is bij de KNVB momenteel verantwoordelijk voor de vrouwenselecties Onder-19 en Onder-20. Bovendien is ze (naast Vera Pauw, Hesterine de Reus en Wiegman) de vierde Nederlandse vrouw die het hoogste trainersdiploma heeft. 'Ik heb al vaker gezegd dat ik toe was aan een stap omhoog en dit is voor mij een prachtige kans de komende jaren ervaring op te doen op het hoogste niveau van de wereld', aldus Torny.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.