Keizer en Sporting pakken bij primeur uit met monsterzege

Sporting Portugal heeft zich onder leiding van trainer Marcel Keizer verzekerd van een plek in de knock-outfase in de Europa League. Een ruime overwinning op bezoek bij Qarabag was voldoende voor een plek in de tweede ronde. Voor Keizer is het zijn eerste overwinning in Europees verband.

Qarabağ
Qarabağ
1 - 6
Sporting Lissabon

In zijn tijd in Nederland speelde Keizer met Ajax slechts twee keer gelijk in vier voorrondewedstrijden, de smaak van het winnen in Europees verband had de Nederlander dus nog niet te pakken. In Azerbeidzjan leek de thuisclub geen moment echt te tornen aan de primeur van Keizer.

Al na vijf minuten stond het 0-1 voor Sporting, Bas Dost versierde een strafschop en benutte het buitenkansje zelf. Via Abdellah Zoubir deed Qarabag wat terug, maar Sporting stelde snel orde op zaken. Bruno Fernandes (na een grote fout van ex-NEC'er Hannes Halldórsson) en Nani (knappe solo) maakten er nog voor rust 1-3 van. Abdoulay Diaby gooide de wedstrijd definitief in het slot door na slecht verdedigen van Wilde Guerrier de 1-4 te maken.

Nadat Dost twintig minuten voor tijd naar de kant was gehaald, maakte Sporting nog twee goals. Bruno Fernandes zorgde met zijn tweede goal van de avond voor de 1-5 en ook Diaby kreeg twee goals achter zijn naam. Hij werkte simpel binnen na een voorzet van invaller Jovane Cabral.

Vorskla Poltava
0 - 3
Arsenal
Arsenal

Door de overwinning gaat Sporting samen met Arsenal - dat al geplaatst was - naar de volgende ronde. Manager Unai Emery stuurde door die luxepositie een B-keuze het veld in. Aaron Ramsey, Stephan Lichtsteiner en keeper Petr Cech zorgden voor de ervaren balans in het elftal bestaande uit jonkies.

Ook met spelers als Emile Smith-Rowe, Joseph Willock en Edward Nketiah had Arsenal geen enkel probleem met voetbaldwerg Vorskla Poltava. Voor rust waren Smith-Rowe, Ramsey en Willock al trefzeker, in de tweede helft vergat Arsenal de voorsprong uit te breiden. Een loepzuivere treffer van Smith-Rowe werd afgekeurd, waardoor de ruststand ook de eindstand was.

Sporting en Arsenal gaan in de laatste speelronde uitmaken wie als groepswinnaar doorgaat naar de tweede ronde van de Europa League. Sporting speelt tegen Vorskla Poltava, Arsenal neemt het op tegen Qarabag.