Dost is direct de grote man bij succesvol debuut Keizer

Sporting Portugal heeft zich ten koste van Lusitano FCV eenvoudig geplaatst voor de achtste finale van de Taça de Portugal, het grootste bekertoernooi van het land. Bas Dost was bij de eerste wedstrijd onder Marcel Keizer twee keer trefzeker.

Lusitano FCV
1 - 4
Sporting Lissabon

De tegenstander bij het debuut van Keizer mocht Sporting geen enkel probleem opleveren. Lusitano FCV is slechts actief op het derde niveau. Toch nam de Nederlandse coach geen enkel risico en liet hij alle belangrijke spelers starten, onder anderen Dost, Nemanja Gudelj, Bruno Fernandes en Nani. Des te verrassender was het dat het lang duurde voordat Sporting toesloeg. Uit een voorzet vanaf links scoorde Dost in de 42ste minuut koeltjes bij de tweede paal.

Keizer moet geschrokken zijn dat de thuisploeg razendsnel gelijkmaakte. Twee minuten na de 0-1 scoorde Diogo Braz. Erg benauwd kregen ze het bij Sporting uiteindelijk niet, want in het laatste halfuur stelde de topploeg orde op zaken. Fernandes maakte in de 62ste minuut de 1-2, waarna Dost de genadeklap uitdeelde aan Lusitano door zijn tweede goal van de middag - en de tweehonderdste clubgoal in zijn carrière - te maken. Abdoulay Diaby bepaalde de eindstand op 1-4.

Voor Keizer, die Luc Castaignos buiten de wedstrijdselectie liet, wacht donderdag de eerste serieuze test. Dan is Qarabag de tegenstander bij de vijfde groepswedstrijd in de Europa League, waarin Sporting afstevent op plaatsing voor de knock-outfase. In de competitie staat de nieuwe club van Keizer er ook niet slecht voor, als nummer twee met een achterstand van twee punten op FC Porto.