Keiharde clash tussen Seedorf en Davids op historische avond in Amsterdam

Reacties

De Champions League-finale van 1998 is al eens de belangrijkste wedstrijd in de historie van Real Madrid genoemd, maar staat bij de Nederlandse voetballiefhebber om een heel andere reden nog altijd op het netvlies: de keiharde clash tussen Clarence Seedorf en Edgar Davids.

Keiharde clash tussen Seedorf en Davids op historische avond in Amsterdam
© Pro Shots

En dat uitgerekend met de toen nog fonkelnieuwe Amsterdam Arena als decor. Het was bijna alsof het zo had moeten zijn: twee voetbalvrienden die elkaar drie jaar na het winnen van de Champions League weer tegenkwamen in de stad waar het voor hen allemaal begon. En dan ook nog eens met als inzet de tweede Europa Cup van hun loopbaan. Het ging er op 20 mei - vandaag exact 22 jaar geleden - dan ook fel aan toe.

Dat de twee niet van plan waren elkaar voor het oog van de voetbalwereld te sparen, bleek tijdens die finale. Zo kreeg Seedorf tegen het einde van de eerste helft een flinke schop tegen de knieën van Davids, die op dat moment nota bene al een gele kaart op zak had. Vlak voor tijd was het de beurt aan de middenvelder van Real om zijn oude maatje keihard aan te pakken en nog even een gele kaart incasseren.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De snoeiharde overtreding bracht scheidsrechter Hellmut Krug zelfs zo in verwarring dat hij meende dat Seedorf al een kaart op zak had, waarna hij de international ook nog de rode kaart voorhield. Na een blik op het rugnummer trok de Duitse arbiter zijn beslissing weer in. En dus kon de nummer 10 van Real tot het einde van de wedstrijd op het veld blijven staan en het feestje na afloop meevieren.

Want feest was het die avond in Amsterdam. Zoals gezegd: de finale tegen Juventus was voor Real misschien wel de belangrijkste in de clubhistorie. Dat zou toenmalig aanvoerder Manuel Sanchís later althans stellen. De Koninklijke wachtte na zesde Europa Cup I-winst in 1966 immers al meer dan dertig jaar op het volgende succes in het belangrijkste Europese bekertoernooi. Op 20 mei 1998 kwam die reeks ten einde.

Obsessie
Seedorf hoefde na de Champions League-winst met Ajax in 1995 een stuk minder lang te wachten op zijn volgende Europese prijs, maar wist wel degelijk wat er op het spel stond voor Real. 'Het was meer dan een obsessie geworden voor de club', vertelde de 22-jarige middenvelder destijds. 'Elke keer als we uit eten gingen in een restaurant, had iedereen het alleen maar over de finale.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voor Juventus betekende het doelpunt van Predrag Mijatovic juist de tweede nederlaag op rij in een CL-finale. De club die Ajax in 1996 nog van titelprolongatie had afgehouden, ging in 1997 zelf verrassend onderuit tegen Borussia Dortmund en in 1998 dus opnieuw. Dat terwijl het in 1998 favoriet was, zou Davids later zeggen in gebrek met Marca. 'We waren de favoriet en het betere team, maar het tegenovergestelde gebeurde.'

De gevoelige nederlaag in Amsterdam betekende voor Davids zelf dat hij het Champions League-succes met Ajax nooit meer zou herhalen, zoals ook Juventus nog altijd wacht op de eerste Europese prijs sinds 1996. Real en Seedorf gingen de jaren erna juist vrolijk door met winnen: de middenvelder in 2003 en 2007 met AC Milan en De Koninklijke eerst in 2000 en 2002 en daarna in 2014, 2016, 2017 en 2018.

finale champions league 1997/98

20 mei 1998, Juventus - Real Madrid 0-1

Scoreverloop: 66. Mijatovic 0-1.
Juventus: Peruzzi; Torricelli, Iuliano, Montero; Di Livio (46. Tacchinardi), Deschamps (77. Conte), Davids, Pessotto (70. Fonseca); Zidane; Inzaghi, Del Piero.
Real Madrid: Illgner; Panucci, Sanchís, Hierro, Roberto Carlos; Karembeu, Redondo, Seedorf; Raúl (90. Amavisca); Morientes (81. Jaime), Mijatovic (89. Suker).
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Meer Juventus
Meer over Juventus
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.