Keepersdrama City zonder gevolgen: verdediger Walker houdt doel schoon

Atalanta Bergamo heeft tegen Manchester City het allereerste Champions League-punt uit de clubgeschiedenis gepakt. Dat gebeurde na een behoorlijk curieuze slotfase, waarin City-verdediger Kyle Walker op doel moest. Omdat Dinamo Zagreb en Shakhtar Donetsk gelijkspeelden, maken de abominabel gestarte Italianen nu zelfs nog kans op een plek in de achtste finale.

Atalanta Bergamo
1 - 1
Manchester City

Het seizoen van Atalanta is vooralsnog behoorlijk wisselvallig. In de Serie A werd afgelopen weekend met 2-2 gelijkgespeeld tegen Cagliari, maar mede dankzij recente goede resultaten tegen bijvoorbeeld Napoli (2-2) en Udinese (7-1 winst) staat de ploeg momenteel prima vijfde in de competitie. Dat staat in schril contrast met de Europese campagne, want het Champions League-debuut begon dramatisch met nederlagen tegen Dinamo Zagreb (4-0), Shakhtar Donetsk (1-2) en Manchester City (5-1). In het thuisduel met de Engelse topclub leek het wederom razendsnel mis te gaan voor de ploeg van basisklanten Marten de Roon en Hans Hateboer.

Vlak nadat laatstgenoemde nog in het zijnet had geschoten, leidde De Roon met een dramatische pass de openingsgoal in. Een paar seconden na zijn knullige balverlies legde Gabriel Jesus de bal met een fraai hakje klaar voor Raheem Sterling, die simpel de 0-1 binnenschoot. Zo ging hij doodleuk verder met waar hij in het heenduel tussen beide ploegen was geëindigd. In Engeland was hij tussen de 58ste en 69ste minuut goed voor een hattrick, waarmee hij toen de eindstand bepaalde. Zo ver kwam het dit keer niet, mede omdat Hateboer na een halfuur met een knappe tackle voorkwam dat Sterling zijn tweede kon binnenschieten.

Een paar minuten voor rust was de Engelse uitblinker wel zeer nadrukkelijk betrokken bij een opmerkelijk moment. Na een prachtpass van Kevin De Bruyne leek hij alleen door te kunnen, maar Rafael Tóloi trok hem naar de grond. Scheidsrechter Clément Turpin gaf een penalty, maar veranderde dat op aanraden van de VAR in een vrije trap. Die werd door Sterling vervolgens hard tegen de hand van Josip Ilicic geschoten, waardoor er alsnog een strafschop werd toegekend, nadat Turpin de beelden had bekeken. Gabriel Jesus mocht het cadeautje uitpakken, maar schoof zijn dramatische pingel naast.

Halverwege voerde City één wissel door, maar wel een opmerkelijke. Doelman Ederson moest naar de kant, al leek dat vooral uit voorzorg, met het oog op de Premier League-kraker tegen Liverpool van komend weekend. Zijn vervanger was Claudio Bravo, die een paar minuten na zijn entree al moest vissen, toen Mario Pasalic bij de tweede paal binnenkopte: 1-1.

Het bleef ook bij die gelijke stand, ondanks de zéér curieuze slotfase. Bravo haalde de doorgebroken Ilicic neer en kreeg rood, maar omdat de Chileen al de invalkeeper was, moest verdediger Kyle Walker invallen als goalie. Hij kreeg direct een vrije trap van Ruslan Malinovsky te verwerken, die pakte hij met de nodige moeite. In de hectische blessuretijd slaagde Atalanta er niet meer in om Walker te testen, waardoor het voor beide ploegen bij een puntje bleef.

Dinamo Zagreb
3 - 3
Sjachtar Donetsk

Wie dacht dat het duel in Italië de meest opmerkelijke wedstrijd van de avond was, kwam bedrogen uit. Dinamo en Shakhtar maakten van hun onderlinge duel namelijk een enorm spektakelstuk. Beide Oost-Europese ploegen hadden tot woensdagavond vier punten uit drie duels, waardoor dit duel in Kroatië kon gaan bepalen wie er (achter City) de pole-position in de strijd om het tweede ticket voor de achtste finale zou gaan pakken. Een winnaar kwam er echter niet.

Al vroeg in de wedstrijd verstuurde Júnior Moraes en lage voorzet richting de eerste paal, waar de inlopende Alan Patrick de 0-1 binnenschoot voor Shakhtar. Die voorsprong was bij rust al verdwenen, omdat Bruno Petkovic van dichtbij de gelijkmaker binnenkopte. Dat leek ook de eindstand te gaan worden, in een hectische slotfase waarin zowel Nikola Moro (Dinamo) als Marlos (Shakhtar) een tweede gele kaart kreeg.

Krankzinnig
Tussen de 83ste en 97ste minuut ging het echter volledig los in Zagreb. Door doelpunten van Luka Ivanusec en aanvoerder Arijan Ademi (de 3-1 viel een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd) leek de thuisploeg de belangrijke overwinning te gaan pakken, maar in extremis ging het alsnog mis.

In de 93ste minuut tekende Moraes met een harde kopbal voor de aansluitingstreffer, daarná kreeg Shakhtar nog een strafschop te nemen, omdat de mee naar voren gekomen keeper Andriy Pyatov in de zestien een elleboog in zijn gezicht zou hebben gekregen. Die pingel werd benut door de vlak daarvoor ingevallen Tete, de 3-3 was een passend einde van een krankzinnige slotfase.

Door de resultaten is City erg dicht bij de volgende ronde, Dinamo en Shakhtar zitten op het vinkentouw. Dáár weer achter is ook Atalanta nog in leven, hoewel die ploeg slechts één puntje heeft. Twee overwinningen in de laatste twee wedstrijden zouden echter zomaar genoeg kunnen zijn.