Van CL-lachertje tot 'titelkandidaat': de bizarre week van Atalanta

Reacties

Het is dit seizoen een verschil van dag en nacht voor Atalanta Bergamo: spelen in de Champions League en spelen in de Serie A. In het miljardenbal slaat de ploeg van Marten de Roon en Hans Hateboer een modderfiguur, maar in eigen land wordt al geopperd dat een gooi naar de Scudetto misschien wel mogelijk is.

Van CL-lachertje tot 'titelkandidaat': de bizarre week van Atalanta
© Pro Shots
Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo
7 - 1
Udinese
Udinese

Dat was althans de suggestie die in Italiaanse media werd gewekt nadat Atalanta zondag Udinese met 7-1 had opgerold. Het betekende een evenaring van de grootste Serie A-zege uit de clubhistorie (7-1 tegen Triestina in 1952). Bovendien kent de ploeg van trainer Gian Piero Gasperini met 28 goals in 9 duels de meest productieve Serie A-start sinds AC Milan in het seizoen 1992/93 29 keer scoorde in de eerste negen speelronden. Dat resulteerde toen in de landstitel.

Is een dergelijk succes ook mogelijk voor Atalanta, nu het derde staat met maar drie punten minder dan koploper Juventus en het woensdag nummer vier Napoli op nog grotere achterstand kan zetten? Gasperini vindt dat zijn ploeg geen titelkandidaat is. 'Als Juventus het laat liggen, zijn er Inter en Napoli en andere zogeheten topclubs als Roma en Milan, al presteren ze er niet naar. Dit is alleen maar een bevestiging dat het voor iedere ploeg in de competitie een moeilijk seizoen is.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De 61-jarige Italiaan die Atalanta vorig seizoen al naar de derde plaats leidde en in het seizoen 2016/17 naar plek vier, vindt de puike seizoenstart vooral de verdienste van zijn spelers. 'Zij hebben de ideeën van hun coach en de club volledig omarmd en werken allemaal op dezelfde manier. Elke wedstrijd is anders, maar we geloven altijd in onze aanpak, wie we ook treffen en welke moeilijkheden ook op ons pad komen', zei Gasperini tegen Sky Sport Italia.

De speelwijze werpt in de Serie A zijn vruchten af, maar resulteerde tijdens het debuutseizoen in de Champions League in drie nederlagen. Tijdens de openingsronde ging het helemaal mis tegen Dinamo Zagreb (4-0), vervolgens was Shakhtar Donetsk in de extra tijd te sterk (1-2) en afgelopen dinsdag veegde Manchester City de vloer aan met de debutant (5-1). Het zorgt voor een bizarre week van uitersten, maar Gasperini vindt het allemaal wel verklaarbaar.

De Roon over familie, geld, het leven in Italië en samenspelen met Frenkie

Het miljardenbal is namelijk vooral een leerschool voor zijn elftal. 'We gebruiken de Champions League om ervaring op te doen, dat helpt ons in de Serie A. Af en toe maken we nog fouten, maar we scoren de laatste achttien maanden ook regelmatig en dat helpt om terug te komen uit moeilijke situaties. Zoals bijvoorbeeld vandaag, toen we achter kwamen', zei Gasperini over het thuisduel met Udinese, dat na elf minuten de leiding nam via Stefan Okaka.

De cijfers onderschrijven het verhaal van Gasperini. Het aantal tegengoals in de Italiaanse competitie (14) is weliswaar niet zo schrikbarend als in de Champions League (11), maar in het linkerrijtje is er verder geen enkele Serie A-ploeg die al zo veel goals tegen kreeg. En toch staat Atalanta derde. 'Als we achterin geen fouten zouden maken en zo zouden blijven scoren, zouden we zelfs nog hoger staan op de ranglijst', weet de coach van La Dea (De Godin).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Terwijl hij dat zegt weet Gasperini ook dat het aantal tegengoals inherent is aan de risicovolle manier waarop hij zijn ploeg laat spelen. Het is waarschijnlijk ook meteen de reden dat een week van uitersten, waarin de ploeg in een paar dagen tijd verliest met 5-1 en wint met 7-1, best nog een keer kan voorkomen. Atalanta als titelkandidaat gaat daarom inderdaad wel wat ver, maar ook dit seizoen spot de ploeg van De Roon en Hateboer weer met de moderne voetbalwetten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Serie A

Stand Serie A 2019/2020

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
26
5
7
76-43
+33
83
2
Internazionale
38
24
10
4
81-36
+45
82
3
Atalanta Bergamo
38
23
9
6
98-48
+50
78
4
Lazio
38
24
6
8
79-42
+37
78
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Atalanta
Meer over Atalanta
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.