Kassa Ajax rinkelt, maar aanzienlijk minder dan vorig seizoen

Reacties

Ondanks de uitschakeling in de groepsfase van de Champions League houdt Ajax circa 45 miljoen euro aan prijzengeld over aan de meest recente campagne in het miljardenbal. Die Europese inkomsten kunnen in de Europa League nog verder oplopen, maar een stuk minder dan bij kwalificatie voor de knock-outfase van de Champions League het geval was geweest.

Kassa Ajax rinkelt, maar aanzienlijk minder dan vorig seizoen
© Pro Shots

Een plek in de achtste finale van de Champions League had Ajax namelijk in één klap 9,5 miljoen euro opgeleverd, terwijl er bij plaatsing voor de volgende rondes nog iets hogere bedragen in het verschiet liggen. Vorig seizoen incasseerden de Amsterdammers daardoor los van de inkomsten uit kaartverkoop en de (bescheiden) opbrengst uit de marketpool van de Champions League zo'n 77 miljoen euro aan UEFA-premies, nu blijft die teller steken op ruim 44 miljoen euro.

Dat tekort van ruim dertig miljoen euro zal Ajax in de Europa League niet meer goedmaken, ook niet als het helemaal tot de finale in Gdansk reikt. De bedragen die in de knock-outfase van het tweede bekertoernooi van de Europa League te verdienen zijn, liggen namelijk aanzienlijk lager. Zo levert een plek in de kwartfinale slechts anderhalf miljoen op, terwijl dat bedrag in de Champions League 10,5 miljoen is. De maximale inkomsten uit premies bedragen daardoor 17,5 miljoen.

De recette uit thuiswedstrijden is nu natuurlijk nog aanzienlijk lager dan vorig seizoen, maar kan nog verder oplopen als Ajax ver komt in de knock-outfase van de Europa League. Uit het jaarverslag over het boekjaar 2018/19 bleek dat de Amsterdammers 17,4 miljoen euro verdienden met de kaartverkoop voor Champions League-duels. De inkomsten uit de Champions League, in onderstaande tabel moeten de bescheiden (en nog onbekende) inkomsten uit tv-rechten worden opgeteld, bedroegen volgens Ajax 77,9 miljoen.

CL-inkomsten Ajax uit wedstrijdpremies

Inkomstenbron Seizoen 2018/19 Seizoen 2019/20
Startpremie 15,25 miljoen 15,25 miljoen
Groepsfase* 10,8 miljoen 9,0 miljoen
Knock-outfase 32,0 miljoen -
Clubcoëfficiënt 18,83 miljoen 19,94 miljoen
Totaal 76,85 miljoen 44,19 miljoen

* In de groepsfase van de Champions League levert een overwinning 2,7 miljoen euro op, een gelijkspel 0,9 miljoen.

Wedstrijdpremies knock-outfase CL en EL

Fase Champions League Europa League
Zestiende finale - 0,5 miljoen
Achtste finale 9,5 miljoen 1,1 miljoen
Kwartfinale 10,5 miljoen 1,5 miljoen
Halve finale 12,0 miljoen 2,4 miljoen
Finale 15,0 miljoen 4,5 miljoen
Eindzege 4,0 miljoen 4,0 miljoen
Super Cup 3,5 miljoen 3,5 miljoen
Totaal 54,5 miljoen 17,5 miljoen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.