Kampioenspuzzel De Boer: Blind als ontbrekende stukje

Reacties

Zou het seizoen 2013/14 de boeken ingaan als de jaargang die de loopbaan van Daley Blind definitief veranderde? VI.nl belicht de hoofdrol die de 24-jarige linkspoot dit seizoen vertolkte. Over de transformatie van linksback naar controleur op het Amsterdamse middenveld.

Kampioenspuzzel De Boer: Blind als ontbrekende stukje

Ooit verguisd in de Arena. Weggehoond omdat de uiterst kritische fans geregeld rechtsbuitens van provincieclubs voorbij zien snellen op de linkerflank. Het is het verhaal van Daley Blind, die zich in het jaar van de vierde landstitel op rij definitief heeft gevestigd als steunpilaar voor trainer Frank de Boer.  En meer dan dat. In zeventien van zijn 28 Eredivisie-optredens dit seizoen is de zoon van Danny Blind, die met Ajax alles op clubniveau won wat er te winnen viel, letterlijk het middelpunt.

De oorsprong van de wezenlijke verandering in de rol van Blind ligt begin oktober. De Boer is de scenarioschrijver die het verhaal van Blind een andere wending geeft. Ajax staat na negen duels een punt achter op koploper FC Twente en het dan nog redelijk goed draaiende PSV. De landskampioen wacht een bezoek aan Enschede. Een bezoek in onzekerheid. Ajax kwakkelt. Van de negen duels zijn er al twee verloren en De Boer zoekt niet alleen naar zijn ideale samenstelling, maar ook naar de eerste uitzege. Bij AZ (3-2) en PSV (4-0) wordt pijnlijk verloren. Bij Heerenveen (3-3) en FC Groningen (1-1) gelijkgespeeld. En wat doet een goede trainer dan? Ingrijpen.

Twente-uit
De Boer vertelt Blind in de aanloop naar het duel met Twente dat hij erover denkt hem centraal op het middenveld te posteren. Nicolai Boilesen is vaker niet dan wel beschikbaar, maar vormt in de ogen van De Boer nog altijd een uitstekend alternatief voor Blind op de linksbackpositie.

De robuuste Christian Poulsen biedt uitkomst wanneer er Deens kopgeweld of een fysieke slag is gevraagd zo vlak voor de Amsterdamse defensie. Maar steeds vaker toont de ervaren Deen het voetballend allemaal niet meer bij te kunnen benen. Hij mist de brille aan de bal. Lasse Schöne komt beter tot zijn recht in een offensievere rol en zou later zijn waarde in de voorhoede nog bewijzen. Blind zou wel eens het ideale voetballende verdeelstation kunnen zijn, zo oordeelt De Boer. Hij legt risico in zijn passing, zoekt oplossingen vooruit en toont week in week uit niet meer de fysiek kwetsbare verdediger te zijn die ergernis wekt in Amsterdam.

Uit bij Twente begon Daley Blind voor het eerst op het middenveld. Hier schreeuwt hij het uit na de 3-0 thuiszege op de Tukkers.
Uit bij Twente begon Daley Blind voor het eerst op het middenveld. Hier schreeuwt hij het uit na de 3-0 thuiszege op de Tukkers.

De trainingen bevestigen wat Blind al aan ziet komen. In de Grolsch Veste is hij controleur. Tot een zege leidt het niet. 1-1. Toch is het de start van een verandering. Uiteindelijk zou Blind, die vanwege liesklachten op dat moment al vier duels gemist heeft, tot op heden 28 keer in actie komen, waarvan zeventien als bindmiddel tussen achterhoede en defensie. Het is niet helemaal aan hem toe te schrijven, maar met Blind als middenvelder verliest Ajax dit seizoen in de Eredivisie géén duel.

Blind geniet ten volle van zijn belangrijke rol. Als hij de verandering bespreekt met VI probeert hij niet te hard in zijn oordeel te zijn, maar zijn wens is wel degelijk te blijven staan in de as van het veld. 'Als ik zou mogen kiezen, neig ik toch iets meer naar de rol van verdedigende middenvelder. Dan ben je nadrukkelijker aanwezig in balbezit en kan je meer meedoen met het positiespel. De kunst is om daarin situaties snel te lezen en te herkennen. Wanneer moet je snel vooruit spelen, risico nemen in de passing om wat te creëren, of wanneer kun je beter voor rust en zekerheid kiezen?'

Complementair
Het blijkt allemaal precies te passen. Met de kilometerverslindende Davy Klaassen en Thulani Serero voor zich ontstaat een complementair driemansmiddenveld. Blind wordt door De Boer zelfs 'een van de beste middenvelders van de Eredivisie' genoemd. Poulsen is met al zijn ervaring niet achterlijk: hij gooit al snel de handdoek en zal voortaan een minder prominente rol in Amsterdam spelen, maar wordt toch nog alom gewaardeerd en kan bijtekenen. De enige die wellicht wat moeite heeft met de transformatie van Blind is de bonscoach. Louis van Gaal heeft immers een probleem. De linksbackpositie is zijn zorgenkindje in aanloop naar het WK.

'Voor mij is het beter als hij linksback speelt, maar als je diep in mijn hart kijkt, dan zeg ik dat Daley een echte nummer 6  is. Die rol is hem op zijn lijf geschreven', aldus een eerlijke Van Gaal. Maar alles wijst er ook nu nog op dat Blind in Brazilië links achterin te vinden zal zijn. Vanwege gebrek aan alternatieven op links welteverstaan.

Zou Blind wél eenzelfde rol gaan bekleden op het WK als in Amsterdam dan volgt een ultieme test. Week na week blijkt dat de vaderlandse competitie aan kwaliteit inboet en niet altijd meer een graadmeter is. Imponeert Blind ook op het mondiale middenveld? Het zou kunnen, maar die stap lijkt op voorhand te groot. Op nationaal niveau heeft hij het al bewezen, maar in de top van het Europese en mondiale voetbal is echter wel wat meer gevraagd dan in de Eredivisie.

Daley Blind, al zo goed als zeker van het WK, maar op welke plek?
Daley Blind, al zo goed als zeker van het WK, maar op welke plek?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.