Kampioensduel, handhaving of salonremise in Almelo?

Reacties

VI.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de 33ste speelronde is dat Heracles Almelo - Ajax van zondag (14.30 uur)

Kampioensduel, handhaving of salonremise in Almelo?
Actueel

Druk

Met een sterk gerenoveerde selectie en een nieuwe trainer werd Heracles Almelo een moeilijk seizoen toegedicht. Voorzitter Jan Smit bleef optimistisch en dacht zelfs aan het linkerrijtje, maar dat bleek een misvatting. Na een opleving in de maand december kwam Heracles Almelo los van de degradatiezone. Sindsdien hebben de Tukkers steeds een buffer met de rode streep gehad, maar kon het geen moment vrijuit voetballen. Nog altijd wordt angstvallig naar beneden gekeken. Na vanmiddag moet dat voorbij zijn. Een goed resultaat tegen Ajax, of gunstige uitslagen op de andere velden, moet ervoor zorgen dat elke vorm van degradatiestress na vandaag voorbij is.

Waar Heracles met lijfsbehoud weer een goede prestatie heeft geleverd, telt voor Ajax vandaag alleen de titel. Eerherstel moet de drijfveer zijn om het vierde kampioenschap op rij in Almelo te bemachtigen. Ajax speelt een kleurloos seizoen, maar wist zich als hecht collectief wel los te wurmen van de concurrentie. Door stabiele prestaties, gevoed door degelijkheid, haalde de ploeg van trainer Frank de Boer lange tijd het maximale rendement uit wedstrijden. Vorige week zakte Ajax echter finaal door de ondergrens. De trots van de Amsterdammers werd hevig aangetast en te grabbel gegooid door een ontketend PEC Zwolle in de bekerfinale. De uitslag 5-1 en het vertoonde spel was ontluisterend voor Ajax. 

Pasveer versus Cillessen

Het is een bijzondere dag voor Remko Pasveer. De dertigjarige doelman keept zijn laatste thuisduel voor Heracles Almelo. Na zes seizoenen neemt hij afscheid van de club. De keeper heeft zich in de afgelopen jaren opgewerkt tot belangrijke basiskracht, die als aanvoerder een belangrijke leider op het veld en daarbuiten werd. Hij kiest ervoor zijn aflopende contract niet te verlengen en hoopt op een buitenlands avontuur. Maar eerst zal hij vandaag zijn periode onder de lat in het Polman Stadion in stijl willen afsluiten als betrouwbare sluitpost, die ook het meevoetballen beheerst.

Het kampioenschap van Ajax is voor een groot deel te danken aan Jasper Cillessen. Na acht duels kreeg hij het vertrouwen van trainer Frank de Boer en dat heeft hij geen moment beschaamd. Cillessen hield tot op heden liefst veertien keer de nul en kreeg in 24 competitieduels slechts twaalf tegengoals. De Groesbeker beheerst het meevoetballen, is een sterke lijnkeeper en straalt ook steeds meer rust uit. Hij is een belangrijke kandidaat om komende zomer het doel van Oranje te verdedigen op het WK in Brazilië. Maar vandaag telt eerst de titel met zijn ploeg.

Het spel maken

Waar Heracles jarenlang de punten voornamelijk op het eigen kunstgras van het Polman Stadion pakte, is er onder Jan de Jonge een duidelijke kentering zichtbaar. Heracles heeft meer punten uit (20) dan thuis (16) behaald dit seizoen. De speelstijl is de belangrijkste oorzaak voor dit opvallende rendement. Heracles laat de tegenstander het liefst het spel maken, zodat de ploeg kan inzakken en met de linies kort op elkaar een hecht blok kan vormen. Met een snelle omschakeling en dreigende aanvallers is Heracles in staat om het elke tegenstander dan lastig te maken.

Dat zal vanmiddag niet anders zijn. Ajax wil de kater van vorige week wegspelen. De kritiek op het spel in balbezit is al het hele seizoen hoorbaar. Ajax mist creativiteit in de aanval om het verschil te maken. Het gevolg is dat het positiespel tot kunst wordt verheven, maar dan wel voornamelijk rond de middenlijn, daar waar de tegenstander het toelaat, en waar de ploeg nauwelijks voor gevaar kan zorgen. Doordat de ploeg met Jasper Cillessen op doel de kunst beheerst om op de nul te spelen, haalt Ajax dit seizoen met deze speelstijl vaak het maximale resultaat. Het blijkt in de Eredivisie voldoende voor de landstitel.

Kan Ajax vanmiddag toeslaan en de titel bemachtigen of zorgt Heracles voor de volgende dreun? Vanmiddag om 14.30 uur trappen beide teams af in het Polman Stadion.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.