Jong Oranje machteloos en rood Van Persie

Jong Oranje heeft zich verslikt in de Roemeense leeftijdsgenoten. Mede door een rode kaart voor Robin van Persie was er voor de ploeg van Foppe de Haan geen eer te behalen (2-0).

Roemenië nam na 21 minuten de leiding via een strafschop van Claudiu Keseru, na hands van Michael Jansen. Nederland kon in Urziceni weinig zetten tegenover het doelpunt van de Nantes-spits. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan speelde zeker voor rust te onsamenhangend om het Jong Roemenië lastig te maken.

Een goed resultaat werd nog moeilijker toen Robin van Persie zich op slag van rust liet gaan. De aanvaller van Arsenal verzeilde in een opstootje met Marius Nicolae Constantin, die de Rotterdammer had gehinderd bij het nemen van een vrije trap. Zowel de Nederlandse als de Roemeense aanvoerder moest met rood van het veld.

Toch kreeg Jong Oranje nog wat mogelijkheden op een gelijkmaker, zonder succes. Klaas Jan Huntelaar trof de paal, Collins John en Eldrigde Rojer mikten te hoog. Negen minuten voor het einde besliste Costin Curelea met een hard schot op aangeven van invaller Zicu het duel in het voordeel van Roemenië (2-0).

Door het eerste verlies is de achterstand van Nederland op koploper Roemenië gegroeid tot vijf verliespunten, Tsjechië heeft drie punten meer dan Nederland. Kwalificatie voor het Europees kampioenschap is daardoor moeilijk geworden.

Weet ook bondscoach Foppe de Haan: ‘Dit is niet wat ik in gedachten had. Het is helder dat we thuis van Roemenië moeten winnen en voor de rest praktisch niets meer mogen laten liggen.’