Jong Oranje doet wat het moet doen en laat weinig heel van machteloos Wales

Jong Oranje heeft in de EK-kwalificatiereeks hard afgerekend met Jong Wales. Mede dankzij een bijzonder effectieve fase na rust wonnen de Nederlandse beloften uiteindelijk ruim: 5-0.

Jong Oranje was de kwalificatiereeks voor het EK 2023 begonnen met een 3-0 zege op Jong Moldavië en een 2-2 tegen Jong Zwitserland, daar kwam dinsdagavond in De Goffert een bijzonder eclatante overwinning bij. Het startsein werd al in de zevende minuut gegeven: Jurgen Ekkelenkamp werkte een fraaie voorzet van Mitchel Bakker met een vliegende volley heerlijk binnen: 1-0. Het duurde daarna nog tot tien minuten voor rust voordat de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi de voorsprong verdubbelde.

Uit een corner van Daniël van Kaam volleerde aanvoerder Sven Botman de bal op doel, via een Welshman ging het speeltuig binnen. In de acht minuten na rust sloeg Jong Oranje vervolgens driemaal snoeihard toe. Na een lage voorzet van Jeremie Frimpong probeerde Daishawn Redan het met een schot, de zeer ongelukkige verdediger Fin Stevens schoot de bal uiteraard onbedoeld (en zeer schlemielig) over zijn eigen doelman heen in het Wales-doel.

Redan speelde overigens in plaats van Myron Boadu, die verrassend genoeg op de bank moest beginnen. Tegen de Zwitsers begonnen Joshua Zirkzee en Bryan Brobbey voorin, de aanvaller van AS Monaco viel toen in nadat laatstgenoemde geblesseerd was uitgevallen, maar tegen Wales kreeg Redan dus de kans. Vlak voor het duel was Van de Looi overigens nog bijzonder kritisch op Boadu.

Veel blijer zal hij zijn met het optreden van Redan, die vlak na de 3-0 zelf de 4-0 voor zijn rekening nam. Hij raakte de paal, maar werkte de rebound al liggend alsnog binnen. In de 53ste minuut schoot Ekkelenkamp met een harde knal de 5-0 op het scorebord, waarna Jong Oranje het wel welletjes leek te vinden. De ploeg van Van de Looi hield het bij die vijf treffers en staat nu weer tweede, achter Jong Zwitserland.