Jong Oranje knokt zich knap naar punt na dubbelslag Zirkzee

Jong Oranje is aan een nederlaag ontsnapt in de kwalificatiereeks voor het EK van 2023, dat in Georgië en Roemenië gehouden wordt. De Nederlandse beloften keken vrijdag na een uur tegen een 2-0 achterstand aan tegen Jong Zwitserland, maar Joshua Zirkzee redde met een dubbelslag een punt: 2-2. Een domper op de avond vormde het vroege uitvallen van Brian Brobbey.

De aanvaller van RB Leipzig moest de strijd na 25 minuten staken en werd vervangen door Myron Boadu. Maar voordat de invaller op het veld stond, profiteerde Jong Zwitserland van de overtalsituatie: Noah Okafor kopte raak na een voorzet vanaf rechts van Dan Ndoye.

Oranje had het eigenlijk verdiend om zelf op voorsprong te komen in Lausanne. Na zeven minuten tikte Jurgen Ekkelenkamp de bal van dichtbij binnen, nadat een vrije trap van Zirkzee was gepareerd door Amir Saipi. Ekkelenkamp stond op één lijn met de Zwitserse verdediging, maar werd desondanks teruggefloten wegens buitenspel. Even later stuitte Brobbey op Saipi en was het dus Okafor die het gastland, na het uitvallen van Brobbey, aan de 1-0 hielp.

Beide partijen raakten in de eerste helft ook nog het aluminium: Kastriot Imeri namens Zwitserland (lat) en Zirkzee voor Nederland (paal). Bondscoach Erwin van de Looi had gehoopt dat zijn spelers het tij na de thee konden keren, maar na vier minuten ging het opnieuw mis. Melayro Bogarde raakte de bal kwijt op het middenveld, waarna Imeri de bal via de hand van Kjell Scherpen tegen de lat schoot en het opnieuw Okafor was die in de rebound wist te profiteren.

Nederland maakte een allesbehalve overtuigende indruk op het kunstgras van Lausanne en had het lastig met de Zwitsers. Toch toonden de bezoekers veerkracht en trokken ze de stand gelijk. Na ruim een uur spelen tikte Zirkzee de bal na een hoekschop binnen en even later kopte de spits van Anderlecht, bij een corner van Ian Maatsen, raak voor de 2-2. Van de Looi en co hoopten in de laatste twintig minuten misschien stiekem op meer, maar zullen gezien de eerdere 2-0 achterstand ook kunnen leven met een gelijkspel.

Jong Oranje krijgt binnenkort al de kans om zich te revancheren na het puntverlies, want voor komende dinsdag staat het kwalificatieduel met Jong Wales op het programma. Aan het EK doen zestien landen mee, inclusief de twee gastlanden. Tien tickets gaan naar de negen groepswinnaars en de beste nummer twee, gemeten over de negen kwalificatiegroepen. De overige nummers twee maken via een play-off nog kans op de resterende vier EK-tickets.