Jans moet nog één kunststukje uithalen bij PEC

Reacties

Dinsdagavond, Mijas. Spanje. De afspraak stond vanaf de dag dat het trainingskamp werd geboekt. Sinds de aanstelling van Ron Jans was het immers een gewoonte op om de tweede dag van het winterse trainingskamp om tafel te gaan zitten. Trainer Jans, technisch directeur Gerard Nijkamp en voorzitter Adriaan Visser. Niet ergens achteraf in een hotellobby, maar in een restaurant. Rustig tafelen en filosoferen over de toekomst.

Jans moet nog één kunststukje uithalen bij PEC

Het ging net als vorig jaar over zijn contract. Het was Jans zelf die de knoop doorhakte. Na bijna vier seizoenen in Zwolse dienst was hij op zoek naar iets nieuws. Een nieuwe uitdaging, een fris begin. Ja, het loopt dit seizoen wat stroever in Overijssel, maar dat was niet eens zijn belangrijkste argument. Op een punt in je leven wil je verder kijken. Jans is inmiddels 58 jaar en weet dat hij nog maar een paar kansen krijgt.

De volgende ochtend werd een persbericht opgesteld. Visser noemde Jans de meest succesvolle trainer uit de Zwolse voetbalgeschiedenis. Vervolgens werd de spelersgroep ingelicht. Het ging bij de huidige nummer zestien vooral over handhaving. Het Eredivisie-schap verlengen. Jans wil in stijl afscheid nemen. 'De komende periode ben ik echter tot in mijn vezels gemotiveerd om handhaving in de Eredivisie te realiseren en mijn tijd in Zwolle waardig af te sluiten', sprak hij.

Kunststukje
Noem het zijn laatste kunststukje. Toen Jans in Zwolle arriveerde was PEC een groeiende Jupiler League-club. Eentje die met leuk voetbal en een positieve spelopvatting de Eredivisie had bereikt. Samen met Nijkamp en Visser werd een volgende stap gezet. De club professionaliseerde. Het algemene niveau ging omhoog, evenals de resultaten.

Er was de historische 5-1 zege op Ajax in de finale van het KNVB-bekertoernooi, het winnen van de Johan Cruijff Schaal én het Europese debuut tegen Sparta Praag. Onder Jans werd de sympathieke regioclub een succesnummer om rekening mee te houden.

Wie de erelijst ziet, begrijpt dat Visser spreekt over de meest succesvolle trainer uit de clubgeschiedenis. Jans' prestaties zijn ongeëvenaard. En toch wringt het. Mochten de Zwollenaren dit seizoen degraderen, dan is Jans ook de trainer die PEC in de Jupiler League achterlaat. Het zou een ongepast slot van een gouden periode in de Zwolse voetbalgeschiedenis zijn.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.