Ivoorkust plaatst zich als tweede Afrikaanse land voor WK

Zoals verwacht heeft Ivoorkust zich geplaatst voor het WK volgend jaar in Brazilië. De ploeg van Sabri Lamouchi kwam nauwelijks in de problemen tijdens de return tegen Senegal, die gelijk eindigde (1-1).

Op 12 oktober won Ivoorkust in eigen huis het heenduel met 3-1, maar door de late tegentreffer van Pappis Cissé - in de vierde minuut van de extra speeltijd - koesterde Senegal nog hoop op een stunt. Maar zover kwam het niet in Marokko, waar de wedstrijd werd afgewerkt.

Ivoorkust, met naast sterspelers Didier Drogba en Yaya Touré ook voormalig Feyenoord-aanvaller Salomon Kalou (foto) in de basis, bleef redelijk eenvoudig op de been. Senegal had een licht overwicht, maar een doelpunt bleef lang uit. Pas in de 77ste minuut zorgde Moussa Sow met een benutte strafschop voor 1-0.

Daardoor werd het nog even spannend in Casablanca, want Senegal had op dat moment maar één doelpunt nodig om zich voor het WK te plaatsen. Ivoorkust bleef in het laatste kwartier echter op de been en maakte kort voor het laatste fluitsignaal uit een counter gelijk via Kalou, waardoor het voor de derde keer op rij present is tijdens een mondiale eindronde.

Eerder op de dag plaatste ook Nigeria zich al voor het WK. Zondag strijden Kameroen en het Tunesië van bondscoach Ruud Krol nog om een ticket, de heenwedstrijd eindigde in 0-0. Ghana verdedigt dinsdagavond een 6-1 zege op bezoek bij Egypte, terwijl Algerije thuis een 3-2 nederlaag tegen Burkina Faso tracht goed te maken.