Invaller Malki schiet tiental Roda langs Groningen

Roda JC Kerkrade is de Eredivisie begonnen met een 2-1 zege op FC Groningen. Een vroege rode kaart van Ruud Vormer zat de Limburgers een groot gedeelte van het duel in de weg, maar ondanks een stortvloed aan kansen voor de noorderlingen kon de ploeg van trainer Harm van Veldhoven in het laatste kwartier door twee treffers met tien man de overwinning pakken.

Na zes minuten kwam Roda voor de eerste keer goed weg. Leandro Bacuna stormde na een goede actie het zestienmetergebied in. Zijn voorzet verdween via het been van Martijn Monteyne op de paal. Dertig seconden later vertolkte Bacuna opnieuw een hoofdrol. Het doelpunt van de aanvaller werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel.

In de twaalfde minuut produceerde het keurkorps van coach Pieter Huistra wél een geldige treffer. Nicklas Pedersen werd door een fraai hakje van Tim Matavz in stelling gebracht en mocht oprukken naar het doel van Przemyslaw Tyton. Vormer trok aan de noodrem en werd daarvoor bestraft met een rode kaart én een strafschop. Bacuna verzilverde de penalty: 0-1.

In het vervolg van het eerste bedrijf kreeg Groningen legio mogelijkheden op een grotere voorsprong. Een schitterend schot van Tom Hiariej spatte buiten het bereik van Tyton uiteen op de paal, terwijl de Poolse goalie uiterst bekwaam redde op een kopbal van Pedersen.

Na rust ging Groningen direct vol overgave op zoek naar de 2-0. Tyton moest al na een minuut reddend optreden, terwijl de Pool even later hulp kreeg van de lat. Uitblinker aan de kant van Groningen, Dusan Tadic, zag zijn inzet vervolgens maar ternauwernood langs de paal scheren.

Naarmate het laatste fluitsignaal dichterbij kwam, ontworstelde Roda zich meer en meer aan de druk van Groningen. Mogelijkheden voor Laurent Delorge, Adil Ramzi en Mark-Jan Fledderus leverden aanvankelijk geen treffer op. Laatstgenoemde schoot na 76 minuten Roda wel langszij. Zijn vrije trap vanaf de rand van het zestienmetergebied – Hiariej maakte de overtreding – ging dwars door de muur en verdween achter Brian van Loo in het doel.

Met de gelijkmaker toonde Roda al veerkracht, maar invaller Sanharib Malki (foto) maakte het Limburgse feestje in de slotfase helemaal compleet. Met enig fortuin gleed De Tank van Damascus bij zijn officiële debuut voor Roda de winnende treffer binnen: 2-1. Groningen kon in de vier resterende minuten de gelijkmaker niet meer forceren. <br /><br /> Foto: VI Images