Instappen tijdens een storm: wie is AZ-hoofdtrainer Pascal Jansen?

Reacties

In een cruciale periode is Arne Slot ontslagen als trainer van AZ en moet Pascal Jansen zijn plek voor de groep innemen. Hij is tot aan het einde van dit seizoen de nieuwe hoofdtrainer van AZ. Wie is de man die instapt in deze roerige periode?

Instappen tijdens een storm: wie is AZ-hoofdtrainer Pascal Jansen?
© Pro Shots

Jansen heeft nog geen ervaring als hoofdtrainer op het hoogste niveau. In totaal was hij vier jaar hoofdtrainer bij PSV, waar hij de Onder-19 en daarna Jong PSV onder zijn hoede had. Jansen werkte van 2013 tot en met 2018 in Eindhoven, het laatste jaar was hij hoofd jeugdopleiding van de club. In dat jaar merkte Jansen echter dat het weer begon te kriebelen en het verlangen naar een terugkeer op het veld werd groter.

Bij AZ kon Jansen dat verlangen als assistent vervullen. Eerst onder trainer John van den Brom, sinds het begin van het vorige seizoen onder Slot. Op die manier keerde Jansen terug bij AZ, waar hij eerder als jeugdvoetballer actief was. Ook bij Ajax, HFC Haarlem en Telstar speelde Jansen jeugdwedstrijden, maar door een zware blessure kwam het nooit tot een debuut in het betaald voetbal.

Pascal Jansen met speler Teun Koopmeiners, inmiddels als aanvoerder een van de belangrijke spelers bij AZ.
© Pro Shots
Pascal Jansen met speler Teun Koopmeiners, inmiddels als aanvoerder een van de belangrijke spelers bij AZ.

'Ik denk dat ik qua persoon en manier van denken over voetballen goed bij de club pas', zei Jansen tijdens zijn presentatie bij AZ in juni 2018. Voor zijn avontuur in Alkmaar was hij in diverse functies actief bij Haarlem, Vitesse en Sparta Rotterdam. In de Verenigde Arabische Emiraten deed Jansen buitenlandse ervaring op bij Al-Jazeera en Al-Wahda.

Het wordt een zware vuurdoop voor Jansen, die dus voor zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie staat. AZ begon met vijf gelijke spelen aan het seizoen en mede door die slechte start staat de club op een zevende plek in de Nederlandse competitie. De eerste wedstrijd van Jansen als hoofdtrainer van AZ is thuis tegen FC Groningen. Daar zal nu de focus op gaan, maar komende donderdag wacht zo mogelijk nog een belangrijker duel voor Jansen en zijn team. Uit tegen NK Rijeka kan AZ Europese overwintering afdwingen, bij winst is de Eredivisionist zeker van een plek in de zestiende finale van de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.