Inspiratieloos AZ ontsnapt op het nippertje aan nederlaag

NEC blijft boven AZ staan op de ranglijst van de Eredivisie. De Nijmegenaren zullen echter niet tevreden zijn met het punt in Alkmaar, want tot de 93e minuut koesterden zij nog een voorsprong. Zakaria Aboukhlal voorkwam een nieuwe nederlaag voor AZ. In de eerste helft werd het duel door scheidsrechter Jeroen Manschot nog even stilgelegd omdat supporters het stadion waren binnengedrongen.

AZ
AZ
1 - 1
N.E.C.
N.E.C.

Na ruim een kwartier wist een groep fans bij een hoek het AFAS Stadion in te komen. Ze staken vuurwerk af en ten minste één persoon besloot over de boarding te klimmen en naar de achterlijn van het veld te lopen. Manschot besloot het duel te pauzeren tot de menigte vertrokken was. Op dat moment stond het al 0-1, want Jordy Bruijn had de bezoekers na negen minuten aan de voorsprong geholpen.

De middenvelder knalde van dichtbij raak nadat Ali Akman had geprobeerd om vanaf de rand van de zestien uit te halen. De bal kwam via een Alkmaars been bij Bruijn terecht, die Peter Vindahl de andere hoek in stuurde. De VAR dacht aan buitenspel, maar de goal bleef staan. Het meeste balbezit en de beste kansen waren wel voor AZ. Doelman Mattijs Branderhorst hield Albert Gudmundsson tot twee keer toe van scoren af, Vangelis Pavlidis raakte de paal en Jesper Karlsson schoot ruim naast.

In de tweede helft hield NEC de rijen goed gesloten en lukte het AZ amper om tot serieuze mogelijkheden te komen. Karlsson probeerde het na een uur van afstand, maar stuitte op Branderhorst, terwijl een poging van Bruno Martins Indi twintig minuten voor tijd over zeilde. Tussendoor dacht NEC even op 0-2 te komen, ware het niet dat een treffer van Jonathan Okita werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Pascal Jansen hoopte zijn elftal met Tijjani Reijnders en Hakon Evjen, en later ook met Aslak Fonn Witry en Aboukhlal, tot meer te kunnen inspireren. Dat lukte amper, want veel meer dan een kopbal van Martins Indi bij een hoekschop (die naast ging) werd er lange tijd niet gecreëerd. Aan de andere kant had Okita het duel op slot kunnen gooien, maar hij schoot voorlangs. AZ leek zich te moeten verzoenen met een nederlaag, maar op aangeven van Evjen kopte Aboukhlal in de 93e minuut de 1-1 tegen de touwen.