Iniesta en Messi schitteren in verhitte Catalaanse derby

Barcelona heeft uitstekende papieren voor de return in de achtste finale van de strijd om de Copa del Rey. In het eigen Camp Nou werd Espanyol van het kastje naar de muur getikt en met 4-1 verslagen. Niet de debuterende Arda Turan en Aleix Vidal, maar Andrés Iniesta en Lionel Messi eisten de meeste aandacht voor zich op.

Het tweetal was ervoor verantwoordelijk dat de vroege openingstreffer van Felipe Caicedo, die op aangeven van Marco Asensio Willemsen al na negen minuten de 0-1 binnenschoot, weinig waarde had voor de stadsgenoot. Amper vier minuten later lag de 1-1 namelijk al achter doelman Pau Sabata. Iniesta bediende Messi met een gevoelige steekpass, waarna de Argentijn raak schoot.

Een minuut voor rust was het opnieuw Leo die zich liet gelden. Hij schoot een vrije trap van ruim twintig via de onderkant van de lat ongenadig hard binnen, waarmee hij de thuisploeg de voorsprong bezorgde. Vier minuten na de pauze stonden Iniesta en Messi opnieuw aan de basis van een doelpunt. Opnieuw stuurde de Spanjaard de Argentijn de diepte in; dit keer legde Messi terug op verdediger Gerard Piqué, die binnentikte: 3-1.

Kaartenfestijn
Qua score was er in het bekerduel sowieso al meer te beleven dan afgelopen weekend, toen beide ploegen in hun onderlinge confrontatie in de Primera División nog bleven steken op een doelpuntloos gelijkspel. Maar ook qua beleving was er genoeg reuring. Espanyol eindigde het duel namelijk met negen man, doordat Hérnán Pérez tegen twee gele kaarten aanliep en Pape Kouli Diop naar de kant moest met een directe rode kaart. Die kreeg hij voor een verbale uitbrander in de richting van Luis Suárez. Bovendien kregen de bezoekers in totaal acht gele kaarten, tegenover vier voor Barcelona.

Neymar maakte er met een volley in de 87ste minuut op aangeven van Messi (wippertje over de defensie van Espanyol) nog 4-1 van voor Barcelona, dat voor het eerst aantrad met Arda Turan en met invaller Aleix Vidal nog een tweede speler zag debuteren. Woensdag 13 januari staat Espanyol daardoor voor de schier onmogelijke taak om de fikse nederlaag in de return in eigen huis weg te poetsen.