Indrukwekkend Duitsland verpulvert Australië

Een zeer fris Duitsland heeft Australië op een 4-0 nederlaag getrakteerd. De drievoudig wereldkampioen klopte de irritant en soms smerig spelende opponent op elk vlak en viel op door de vlotte combinaties, opofferingsgezindheid en offensieve intenties.

Indrukwekkend Duitsland verpulvert Australië

Duits bondscoach Joachim Löw behield onverminderd zijn vertrouwen in Miroslav Klose en Lukas Podolski. Het tweetal kende een matig seizoen op clubniveau, maar stond gewoon in de basis. Mesut Özil en Thomas Müller waren de andere spelers die het aanvallende gedeelte van Die Mannschaft vormden. Bayern München-revelatie Holger Badstuber claimde eveneens een basisplaats als linksback.

Pim Verbeek, keuzeheer van de Australiërs, besloot doordat Harry Kewell nog niet volledig fit was zonder spits te spelen. Tim Cahill was de meest vooruitgeschoven speler van de Aussies, maar kwam toch vooral van het middenveld. Brett Emerton en Richard Garcia moesten voor aanvoer vanaf de flanken zorgen en oud-PSV'er Jason Culina speelde kort achter Cahill.

De Australiërs begonnen gedreven aan de wedstrijd en kregen via Garcia een aardige kans, Philipp Lahm lag echter in de weg. Na het even aangekeken namen de Duitsers het initiatief over om het niet meer uit handen te geven. Binnen de kortste keren vond het frisse Duitse team elkaar en maakte indruk door de flexibiliteit in posities en door de strakke passing.

Nadat Klose een goede mogelijkheid had laten liggen was het in de achtste minuut wel raak. Özil stuurde met veel gevoel Müller naar de achterlijn en het Bayern München talent legde hard terug, de slim uit de dekking gebleven Podolski kon vervolgens hard uithalen en voor de 1-0 zorgen. De ploeg van Löw zakte niet in en bleef de druk fors op de ketel houden.

Klose miste nogmaals een goede kans voordat hij binnen het half uur zijn elfde treffer op een WK-eindronde maakte. Na een scherpe voorzet van Lahm troefde de spits de mistastende Mark Schwarzer af in de lucht en kopte raak. Zijn zevende treffer op een WK met het hoofd. Özil was kort daarop dichtbij de 3-0, maar zijn gevoelige stift kon net voor de lijn weggewerkt worden door Lucas Neill. De Australiërs konden daar niets tegenin brengen. De ploeg van Verbeek was eigenlijk alleen, en bijna altijd onterecht, aan het klagen tegen scheidsrechter Marco Rodriguez en vielen op door enkele smerige overtredingen. Neill, Vincenzo Grella en Craig Moore deelden in luchtduels kwalijke knietjes uit. Voetballend hadden ze echter geen woord te melden.

Na de hervatting veranderde er weinig. De Duitsers toonden hun frivoliteit, Müller schoot over na een prachtige overstap van Özil, en de frustratie nam toe bij de machteloze Australiërs. Het verongelijk groeide helemaal toen Rodriguez Cahill binnen het uur de rode kaart toonde. De middenvelder van Everton haalde Bastian Schweinsteiger van achteren neer, maar hield wel in.

Daarmee was het hek van de dam. De ploeg van Löw vond elkaar nog eenvoudiger en speelden de Australiërs compleet van de mat. Het was verbazingwekkend dat de derde treffer pas na 68 minuten viel. Müller fleurde zijn WK-debuut op met een rake schuiver. Twee minuten later was het weer raak. De net voor Klose ingevallen Cacau kreeg een niet de missen kans aangeboden door Özil: 4-0.

Na de vierde treffer nam Duitsland eindelijk wat gas terug. Dat kon ook makkelijk want Australië bleef volharden in matigheid. Duitsland kan zich vrijdag door een zege al plaatsen voor de volgende ronde. Australië heeft forse wonden te likken en moet hopen dat zaterdag tegen Ghana een beduidend beter resultaat halen om een plek bij de laatste zestien af te dwingen.

Bekijk hier al onze video's