In de bloei van zijn loopbaan staat Bojan werkloos aan de kant

Reacties

Het was niet eens echt een opvallend bericht: Stoke City maakte dinsdag bekend dat het afscheid neemt van Bojan Krkic. Het contract van de aanvaller liep eigenlijk nog tot volgend jaar zomer, maar met wederzijds goedvinden is de samenwerking per direct beëindigd.

In de bloei van zijn loopbaan staat Bojan werkloos aan de kant

Bojan is vrijgesteld om transfervrij op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Die uitdaging komt ongetwijfeld op zijn pad: de 28-jarige aanvaller heeft een aantrekkelijk cv en brengt kwaliteiten met zich mee, zo liet hij zien bij de clubs waarvoor hij tot nu toe uitkwam. Vroeg of laat zal er een club opstaan die hem een warm welkom geeft en een tweejarig contract in een prettige omgeving. Montreal Impact in de Major League Soccer wordt al genoemd.

Toch is het pijnlijk dat Bojan, bij het ingaan van wat gezien wordt als de piekleeftijd van een voetballer, niet op de plek is waar hij hoopte te zijn. Als achttienjarige legde hij met Barcelona in één kalenderjaar al beslag op de landstitel, beker, Champions League, Supercopa, Europese Super Cup en wereldbeker voor clubs en aan de zijde van de groten der aarde rendeerde hij prima.

Bojan won in 2009 met Barcelona de Champions League-finale tegen Manchester United.
Bojan won in 2009 met Barcelona de Champions League-finale tegen Manchester United.

Tien jaar later heeft hij een interessante rondreis door Europa afgelegd, maar nergens vond hij echt vaste voet aan de grond. Bojan speelde in vier van Europa's grootste vijf competities: Spanje, Italië, Engeland en Duitsland. En met een avontuur van één seizoen bij Ajax erbij opgeteld hebben zich meer kansen aangediend dan veel andere spelers krijgen.

Tegenslagen
De schoen wringt 'm bij Bojan op twee gebieden: zijn blessuregevoeligheid en continuïteit. Nergens liet hij een dermate goede indruk achter dat clubs er alles aan deden hem te behouden. Nooit liet de aanvaller een heel jaar lang zien de kar te kunnen trekken en een leidende rol te spelen in de aanval. Barcelona verhuurde hem, AS Roma deed dat en ook in Engeland liet men Bojan tweemaal gaan.

En ging het een periode goed, dan werkte het lichaam dikwijls tegen. Bij Ajax speelden zijn hamstrings hem parten en hield een bovenbeenblessure hem aan de kant, bij Barcelona en Stoke City scheurde hij een kruisband. Na zijn afwezigheid volgde weer een herstelperiode en moest hij steeds weer terugkomen.

Als huurling bij Ajax kwam Bojan tot 32 wedstrijden en 5 doelpunten in alle competities.
Als huurling bij Ajax kwam Bojan tot 32 wedstrijden en 5 doelpunten in alle competities.

De overlevering wil dat Bojan in de befaamde jeugdopleiding van Barcelona bijna duizend doelpunten maakte. Hij zou het volgende wonderkind van La Masía zijn achter Lionel Messi, maar de torenhoge verwachtingen waarmaken lukte niet. Van de dubbele cijfers in zijn eerste seizoenen bij Barcelona daalde hij af naar een sporadische treffer in de afgelopen jaren.

Dankbaar
Dankbaar is hij wel, voor wat hij beleefde in zijn Engelse jaren. 'Ik kijk terug op prachtige jaren, die een speciaal plekje in mijn herinneringen en in mijn hart krijgen', zegt Bojan, nu hij afscheid neemt. 'Ik heb het voorrecht gehad voor deze club uit te komen in de Premier League en enkele memorabele overwinningen mee te maken.'

'Ook mocht ik scoren tegen Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham Hotspur en Arsenal. Dat zijn zonder meer een paar van de mooiste herinneringen uit mijn loopbaan', aldus de aanvaller.

Toegegeven, hij had graag op een andere manier afscheid genomen van Stoke City en zijn fans. 'Maar soms heb je niet voor het kiezen hoe de zaken eindigen. Eén ding is zeker: Stoke zal altijd één van de bijzonderste plekken voor mij blijven.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Stoke City
Meer over Stoke City
Meer Bojan Krkić
Meer over Bojan Krkić
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.