Bojan roept op tot actie: 'Messi is niet het voorbeeld'

Reacties

Bojan Krkic kijkt met een slecht gevoel naar hoe steeds jongere spelers hun opmars maken in het profvoetbal. De Spanjaard weet uit eigen ervaring dat het flink mis kan gaan.

Bojan roept op tot actie: 'Messi is niet het voorbeeld'
© Pro Shots

Tegenwoordig zit Bojan in het bestuur van Barça en houdt hij zich voornamelijk bezig met jeugd- en verhuurde spelers. De ex-voetballer die ook een jaar op huurbasis bij Ajax speelde, weet als geen ander wat druk kan doen met een jonge speler. Bojan werd immers regelmatig de natuurlijke opvolger van Lionel Messi genoemd en kwam met grote verwachtingen bij het eerste elftal.

Bojan was zelf net zeventien geworden toen hij debuteerde in de hoofdmacht van Barcelona, tegenwoordig zijn er spelers die nog veel jonger zijn als ze hun eerste duel spelen. Lamine Yamal was nog niet eens zestien toen hij zijn eerste minuten kreeg bij Barça. Een mooie mijlpaal voor zo'n talent, maar Bojan vindt het ook verontrustend.

De aanvaller kampte in het verleden met paniekaanvallen, ingegeven door de hoge verwachtingen. Dit komt aan bod in de documentaire over hem, genaamd Bojan Krkic, beyond the smile. AS sprak met Bojan richting de première van de documentaire en daarin uitte de oud-aanvaller zijn zorgen.

'Een vijftienjarige wil al meetrainen met het tweede elftal en een zestienjarige met het eerste elftal. We normaliseren dingen die niet normaal zijn', doelt Bojan op de steeds jongere leeftijd van profvoetballers. 'Deze situatie zorgt ervoor dat iedereen op zijn tenen loopt en daar moeten we mee stoppen. We hebben het over kinderen in hun ontwikkelingsjaren. Kinderen waar we mee moeten praten. Er moet echt iets aan gedaan worden.'

Bojan deed vervolgens een bijzondere uitspraak. 'Deze documentaire gaat over mijn persoonlijke situatie en dat Messi geen voorbeeld is. Messi of Cristiano Ronaldo zijn geen gewone gevallen. Zij kunnen niet een voorbeeld zijn voor jongeren, want ze zijn buitenaards. Je kunt op heel veel andere manieren succesvol zijn', vindt de oud-voetballer. 'Joselu komt op 33-jarige leeftijd bij Real Madrid, Sergio Canales komt bij de nationale ploeg ondanks drie zware knieblessures. Dat zijn succesverhalen waar jongeren naar moeten kijken.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.