HSV leeft nog na bizarre ontknoping afscheid Huntelaar

In een bizarre slotfase heeft Hamburger SV zaterdagmiddag op bezoek bij Schalke 04 een uitermate belangrijk punt gepakt in de strijd tegen degradatie. De wedstrijd stond in het teken van het afscheid van Klaas-Jan Huntelaar. Elders deden ook Bayer Leverkusen en FSV Mainz goede zaken, terwijl FC Ingolstadt 04 is gedegradeerd.

Schalke 04 – Hamburger SV 1-1
HSV was de afgelopen maand van de dertiende naar de zestiende plaats gezakt en had op bezoek bij Schalke een resultaat nodig om te ontsnappen aan play-offs tegen degradatie. De thuisploeg was er echter alles aan gelegen Huntelaar een waardig afscheid te geven. In de 25ste minuut trad dat plan in werking toen Guido Burgstaller de bal met een boog in de verre hoek kopte uit een voorzet van Nabil Bentaleb.

Acht minuten later had Burgstaller ook de 2-0 kunnen maken, nadat Huntelaar met een kopbal tegen de binnenkant van de paal dicht bij zijn afscheidsdoelpunt was gekomen. De Oostenrijkse spits kreeg de rebound er echter niet in. HSV kon daarom blijven zoeken naar de belangrijke gelijkmaker. Die kwam er vlak voor rust ook bijna, maar Bobby Wood faalde na een fout van Benedikt Höwedes in de afronding.

Omdat Schalke na rust verzuimde verder uit te lopen, kon HSV blijven loeren op die ene kans. Nadat Huntelaar onder luid applaus was gewisseld, sloeg Pierre-Michel Lasogga in de extra tijd nog toe. De Hamburgse vreugde leek daarna weer plaats te maken voor verdriet toen Sead Kolasinac nog raak knikte, maar de bal was al over de lijn geweest bij de corner van Johannes Geis. Daardoor greep HSV een belangrijk punt en kan het zich nog rechtstreeks handhaven.

SC Freiburg – FC Ingolstadt 04 1-1
Die bizarre ontknoping was slecht nieuws voor Ingolstadt. De nummer zeventien kon één wedstrijd voor het einde rechtstreeks degraderen als het geen resultaat boekte bij Freiburg. De zorgen namen dan ook toe toen Maximilian Philipp na een half uur vanuit het niets de score opende voor de thuisploeg, die jacht maakt op een Europa League-ticket. Vlak voor rust kopte Dario Lezcano echter de 1-1 tegen de touwen na goed werk van Marcel Tisserand.

Hoewel beide ploegen nog kansen kregen op een doelpunt werd er ook in de spannende slotfase niet meer gescoord. Gezien de tussenstand in Gelsenkirchen was dat punt lange tijd genoeg om tot de laatste speelronde te blijven strijden voor handhaving, maar door de late gelijkmaker van HSV viel het doek uiteindelijk toch voor Ingolstadt. Met vier punten minder dan de nummer zestien is de afdaling naar de Tweede Bundesliga onvermijdelijk.

FSV Mainz 05 – Eintracht Frankfurt 4-2
Mainz deed zaterdagmiddag goede zaken in de strijd tegen degradatie. De dankzij de dramatische tweede seizoenshelft naar de vijftiende plaats gezakte thuisploeg knokte zich zaterdag op knappe wijze naar een 4-2 zege nadat Frankfurt na vijftig minuten nog met 0-2 leidde door goals van Branimir Hrgota en Haris Seferovic. Laatstgenoemde scoorde met de hand, omdat doelman Jannik Huth de bal daar tegenaan sloeg.

Het kwam uiteindelijk toch nog goed voor Mainz. Jhon Cordóba en Stefan Bell maakten er in een tijdbestek van drie minuten weer 2-2 van en een kwartier voor tijd bezegelde invaller Yoshinori Muto uit een voorzet van Bojan Krkic met een kopbal een waanzinnige comeback. In de extra tijd zorgde Pablo De Blasis uit een penalty ook nog voor de 4-2. Daardoor heeft Mainz nu 37 punten. Het zijn er twee meer dan HSV, dat bovendien een veel slechter doelsaldo heeft.

Bayer Leverkusen - 1. FC Köln 2-2
Bayer Leverkusen pakte een belangrijk punt in de strijd tegen degradatie, maar is net als Mainz nog altijd niet helemaal veilig. De ploeg van trainer Tayfun Korkut leek op de vierde nederlaag in de laatste zes wedstrijden af te stevenen toen Lukas Klünter in de 49ste minuut voor 0-2 zorgde namens 1. FC Köln, nadat Milos Jojic de score na een kwartier al had geopend. Leverkusen rechtte echter de rug.

Stefan Kiessling maakte na een uur de aansluitingstreffer en elf minuten later zorgde Joel Pohjanpalo voor de gelijkmaker. Daardoor komt Leverkusen op 38 punten uit 33 duels, waardoor het drie punten voorsprong heeft op nummer vijftien HSV. Omdat VfL Wolfsburg in de door hagelbuigen stilgelegde wedstrijd niet won Borussia Mönchengladbach, wist Leverkusen een half uur later dat het definitief veilig is.