Onbegrip en angstzweet bij Leverkusen voor mogelijk doemscenario

Reacties

Met nog twee duels te gaan is Bayer Leverkusen nog steeds niet veilig voor degradatie uit de Bundesliga. Door een teleurstellend gelijkspel bij laagvlieger FC Ingolstadt 04 zijn de Europese tickets buiten bereik en moet de ploeg naar beneden kijken. VI-redacteur Lentin Goodijk over het doemsencario voor Die Werkself.

Onbegrip en angstzweet bij Leverkusen voor mogelijk doemscenario

Na twee uitstekende seizoenen onder trainer Roger Schmidt begon Leverkusen vol vertrouwen aan het huidige seizoen. De ploeg die zich vorig jaar achter Bayern München en Borussia Dortmund tot best of the rest in de Bundesliga kroonde bleef nagenoeg intact en voor Kevin Volland en Aleksandar Dragovic werd tevens de beurs flink getrokken.

Een nieuw topseizoen bleek echter al vroeg een utopie. Leverkusen begon het seizoen wisselvallig met nederlagen bij Borussia Mönchengladbach en Eintracht Frankfurt en bleef schommelen tussen het rechter- en linkerrijtje. In de Champions League toonde de ploeg van Schmidt zich taai. In een groep met AS Monaco, Tottenham Hotspur en CSKA Moskou bleven de Duitsers ongeslagen, waardoor een ticket voor de knock-outfase werd bemachtigd.

In de achtste finale werd Leverkusen met beide benen op de grond gezet. Atlético Madrid vernederde de Duitsers in de eigen BayArena en was nog zuinig met een 2-4 overwinning. In het toernooi om de DFB-Pokal volgde een pijnlijke uitschakeling door derdedivisionist Sportfreunde Lotte. Na competitienederlagen tegen FSV Mainz 05 (2-0) en Borussia Dortmund (6-2) greep de clubleiding in: Schmidt werd ontslagen. Tayfun Korkut werd aangesteld als opvolger, maar de jonge Turk kreeg de boel allesbehalve op de rails. Van de tien wedstrijden onder Korkut won Leverkusen er slechts één: van hekkensluiter SV Darmstadt 98.

De 6-2 nederlaag bij Borussia Dortmund kost Roger Schmidt zijn baan.
De 6-2 nederlaag bij Borussia Dortmund kost Roger Schmidt zijn baan.

Leverkusen gaat daardoor zo goed als zeker voor het eerst in veertien jaar in het rechterrijtje van de Bundesliga eindigen. Alleen in het seizoen 2002/03 deed de ploeg het slechter met een vijftiende plaats. Vanaf het seizoen 1996/97 eindige Leverkusen slechts vier keer buiten de topvijf. Sinds 1979 speelt Leverkusen op het hoogste niveau.

Hoe kan het dit seizoen dan toch ineens zo enorm misgaan? Het is een vraag die technisch directeur Rudi Völler bezighoudt. 'We hebben goed ingekocht in de zomer, dat hebben vele experts bevestigd. We waren euforisch voorafgaand aan het seizoen, maar voetbal kent geen logica', weet de Duitser. Aan de selectie lijkt het ook niet te liggen. Met spelers als Julian Brandt, Jonathan Tah, Benjamin Henrichs, Hakan Calhanoglu, Leon Bailey, Tin Jedvaj en Kai Havertz beschikt Leverkusen over toptalenten die bij menig Europese topclub op de radar staan. Onder anderen Javier Hernández, Karim Bellarabi en Ömer Toprak zorgen voor de nodige ervaring.

'Natuurlijk hebben we ook wat fouten gemaakt. Ik heb het nog nooit zo moeilijk gevonden om iemand te ontslaan als bij Roger, ik vind hem nog steeds een geweldige trainer. Sommigen zeggen dat ik hem eerder had moeten ontslaan, anderen zeggen juist later. Je weet het toch nooit. Aan het eind van het seizoen gaan we alles analyseren en één ding is zeker: volgend seizoen gaan we de mouwen opstropen en weer volle bak op de aanval spelen.'

De zeventienjarige Kai Havertz (nummer 29) moet Bayer Leverkusen tien minuten voor tijd redden bij FC Ingolstadt 04.
De zeventienjarige Kai Havertz (nummer 29) moet Bayer Leverkusen tien minuten voor tijd redden bij FC Ingolstadt 04.

Dan moet er zaterdag wel eerst gewonnen worden van 1. FC Köln. Bij een zege is Leverkusen veilig en definitief gevrijwaard van het spelen van play-offs om promotie/degradatie (het doelsaldo is vele malen beter dan dat van Hamburger SV). Köln is echter nog volop in de race voor Europees voetbal en zal de punten niet cadeau doen. 'Het is gevaarlijk. De druk is gigantisch. We hebben het over een degradatiestrijd. Het voorbestaan van de club staat op het spel', benadrukt Völler.

En juist nu verkeert clubtopscorer Hernández in de vormdip van zijn leven. 'Zo'n crisis heb ik nog nooit meegemaakt', vertelt de Mexicaan, die al sinds half februari droogstaat. Eerder wist Chicharito tussen oktober en januari ook al drie maanden het net niet te vinden. Alles lijkt te mislukken bij Die Werkself, maar collega-aanvaller Stefan Kiessling weigert de faalangst toe te laten. 'De toekomst van onze club staat op het spel, maar we mogen niet bang zijn. We moeten gewoon gas geven.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.