Hoofdrol Van Persie bij United, City simpel langs Stoke

Manchester United heeft zijn eerste wedstrijd van 2013 eenvoudig gewonnen. Robin van Persie en Javier Hernández eisten tegen Wigan Athletic een hoofdrol op door elk twee keer te scoren. Stadgenoot en achtervolger City maakte thuis tegen Stoke City eveneens geen fout. Aston Villa gaf na de recente drie forse nederlagen op rij in de slotfase een zege uit handen tegen Swansea City.

Wigan Athletic - Manchester United 0-4United stond al bij rust, mede dankzij een doelpunt van Robin van Persie, met 2-0 voor. De Oranje-international maakte twee minuten voor rust op schitterende wijze de tweede goal van de middag, door Iván Ramis met een korte beweging uit te kappen en met rechts binnen te krullen (foto onder).

Waar Javier Hernández bij de goal van Van Persie aangever was, had hij acht minuten daarvoor zelf voor de 1-0 gezorgd door bij een redding van Ali Al-Habsi op een schot van Patrice Evra het meest attent te reageren op de ontstane rebound. In de tweede helft bleef United heer en meester. Nadat een vrije trap van Van Persie via de kluts voor de voeten van Hernández terecht was gekomen, maakte de Mexicaan er nog 3-0 van. In de laatste twintig minuten mocht Ronnie Stam nog invallen bij Wigan. Hij moest toezien hoe Van Persie twee minuten voor tijd voor van dichtbij de eindstand op het scorebord zette en zijn seizoentotaal zo opschroefde naar zestien goals in de Premier League.

United blijft door de achtste zege in negen competitieduels koploper. De ploeg van manager Sir Alex Ferguson heeft 52 punten. De voorsprong van zeven punten op City blijft gehandhaafd.

Manchester City - Stoke City 3-0City was in de eerste helft de ploeg met het meeste balbezit, maar had moeite om een gaatje te vinden in de Stoke-defensie. Nadat Sergio Agüero in de 32ste minuut nog op de paal had gekopt, was het twee minuten voor rust eindelijk raak dankzij zijn landgenoot Pablo Zabaleta. De Argentijnse rechtsback (foto onder) maakte 1-0, nadat Stoke-keeper Asmir Begovic een voorzet van James Milner met zijn voet had weggetikt uit de doelmond. Tien minuten na rust was het duel definitief gespeeld. Begovic kon nog wel redding brengen op een puntertje van Agüero, maar tegen de rebound van zijn landgenoot Edin Dzeko kon de Bosnische doelman niets meer uitrichten. Een kwartier voor tijd pakte ook Agüero nog een doelpunt mee, al zat Begovic met zijn handen nog aan de niet goed geplaatste strafschop. Kort na die goal moest Agüero zich met een hamstringblessure laten wisselen.

Met de negende thuiszege van het seizoen houdt City het gat met lijstaanvoerder United op zeven punten. Stoke is negende met 21 punten maar kan Liverpool nog langszij zien komen.

Swansea City - Aston Villa 2-2Swansea City kwam met doelman Michel Vorm en middenvelder Jonathan de Guzman al in de negende minuut op voorsprong. Wayne Routledge was de Aston Villa-verdediging te snel af na een steekpass van Pablo Hernández.

Waar Villa tijdens voorgaande duels met Chelsea (0-8) en Wigan Athletic (0-3) na een vroege tegengoal als een kaartenhuis in elkaar zakte, beet de ploeg van trainer Paul Lambert tegen Swansea wel van zich af. Vlak voor rust passeerde Andreas Weimann Vorm - op aangeven van Christian Benteke - met een schuiver in de verre hoek. Vijf minuten voor tijd bezorgde Benteke zijn ploeg de zo gewenste voorsprong door een strafschop te benutten (foto boven), maar Danny Graham redde in blessuretijd nog een punt voor Swansea.

Door het eerste punt in vier duels staat Villa nu zestiende met negentien punten. Swansea moet met 29 punten vrezen dat Liverpool de achtste plaats overneemt.

Tottenham Hotspur - Reading 3-1Reading kwam dankzij een rake kopbal van Pavel Pogrebnyak al na vier minuten op voorsprong, maar Michael Dawson knikte Tottenham Hotspur amper vijf minuten later alweer op gelijke hoogte.

Kort na de onderbreking zette Emmanuel Adebayor The Spurs uit een voorzet van Aaron Lennon met een knappe kopbal op voorsprong. In de slotfase bracht invaller Clint Dempsey de zege met een schot van afstand definitief in veilige haven.

Tottenham is door de derde overwinning op rij in ieder geval tijdelijk derde met 39 punten. Chelsea kan zijn stadgenoot bij een overwinning al tijdens deze speelronde passeren. Reading blijft voorlaatste met dertien punten.

Overige uitslagWest Ham United - Norwich City 2-1

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.