Honderd keer Deschamps bij Les Bleus: eigenwijs, maar ó zo succesvol

Reacties

Didier Deschamps zat zondagavond voor de honderdste keer op de bank bij het Franse nationale elftal. De 51-jarige bondscoach van Les Bleus vierde zijn jubileum met een 0-2 zege op Albanië. Een klein portret van de man die Frankrijk wereldkampioen maakte en aankomende zomer op jacht gaat naar een unicum.

Honderd keer Deschamps bij Les Bleus: eigenwijs, maar ó zo succesvol
© Pro Shots

Frankrijk werd op het EK 2012 uitgeschakeld in de kwartfinale door Spanje en Laurent Blanc maakte plaats voor Deschamps. Nu, ruim zeven jaar later, is de man die zelf 103 interlands voor Frankrijk speelde nog altijd eindverantwoordelijke van het Franse nationale elftal. Met zijn eigen stugge manier van werken, waarbij hij veelal vasthoudt aan dezelfde namen, leidde Deschamps de Haantjes naar een EK-finale in 2016 en naar het goud op het WK 2018.

Misschien zijn de uitspraken van Deschamps in de gehele Karim Benzema-kwestie wel het meest typerend voor zijn periode als bondscoach van Frankrijk. 'Momenteel beschik ik over een groep die helemaal in balans is. De spelers die ik oproep, beschamen mijn vertrouwen niet. Verder heb ik jonge spelers ingepast, die zich bewijzen. De groep is voor mij altijd het belangrijkste. Mijn keuzes maak ik in het belang van de Franse nationale ploeg. Als ik Benzema oproep is dat niet om hem op de bank te zetten', aldus de bondscoach die de spits van Real Madrid nimmer opriep sinds de afpersingszaak omtrent Benzema en Mathieu Valbuena. Kortom: zodra je het vertrouwen van Deschamps hebt, raak je dat niet zomaar kwijt.

© Pro Shots

Olivier Giroud
Ook na het gewonnen WK 2018 herhaalde Deschamps nog maar eens: 'Ik kan de spelers die wereldkampioen zijn geworden niet zomaar laten vallen.' Benzema kwam er zodoende niet meer aan te pas. Misschien ook wel omdat zijn plek bezet wordt gehouden door de lieveling van de Franse bondscoach: Olivier Giroud. In de honderd interlands onder Deschamps speelde Giroud er 88 en daarmee mag de Chelsea-spits zich de speler noemen die het vaakst door Deschamps werd opgesteld. Ook nu Giroud er bij Chelsea nauwelijks aan te pas komt, krijgt de 33-jarige spits het vertrouwen van de volgens sommigen eigenwijze Deschamps. Iets wat Giroud donderdag nog bekroonde met de winnende treffer tegen Moldavië.

'Hij is heel nuttig en effectief', legde Deschamps vooraf aan de huidige interlandperiode kortweg uit waarom hij op Giroud blijft rekenen. Toch is de Franse bondscoach niet helemaal blind voor de situatie: 'Het is niet ideaal. Niet voor hem, maar ook niet voor ons. Maar zijn situatie verandert niets aan het feit dat hij voor ons veel heeft betekend. Hij staat derde op onze topscorerslijst aller tijden (achter Thierry Henry en Michel Platini, red.), daar is zijn huidige aanwezigheid voor een groot deel op gebaseerd. Vorig seizoen kwam hij in de bekertoernooien en de Europa League nog aan voldoende speelminuten, maar het is duidelijk dat ik hoop dat hij nu meer gaat spelen.'

Spelers die minstens de helft van de interlands onder Deschamps speelden:

Speler Interlands
1. Olivier Giroud 88
2. Blaise Matuidi 80
3. Antoine Griezmann 78
4. Hugo Lloris 77
5. Paul Pogba 69
6. Raphaël Varane 64
7. Moussa Sissoko 59

Al voor de wedstrijd tegen Moldavië verzekerde Frankrijk zich door het doelpuntloze gelijkspel tussen Turkije en IJsland van een EK-ticket. Het EK 2020 wordt daarmee het vierde eindtoernooi van Deschamps als bondscoach na het WK 2014 (kwartfinale), EK 2016 (finale) en WK 2018 (titel) en dat maakt de 51-jarige oud-middenvelder een dankbaar mens, zo zei hij na het laatste kwalificatieduel met Albanië (0-2).

'Ik heb veel te danken aan de spelers. De spelers die vandaag tegen Albanië hebben gespeeld, maar ook de spelers die vanaf het begin hebben gezorgd voor de geweldige resultaten die we hebben geboekt. Persoonlijk ben ik heel trots op deze mijlpaal van honderd wedstrijden, maar ik ben vooral heel trots op wat we met elkaar hebben bereikt en nog kunnen bereiken.'

Hoewel Deschamps met de wereldtitel al het hoogst haalbare in zijn prijzenkast heeft staan, ziet hij nog steeds genoeg uitdaging bij het Franse elftal. 'We hebben acht overwinningen, één gelijkspel en één nederlaag na deze kwalificatiereeks. Dat is beter dan twee jaar geleden (toen had Frankrijk in de kwalificatie voor het WK 2018 zeven zeges, twee gelijke spelen en één nederlaag, red.). We hebben de lat hoger gelegd na de wereldtitel.'

Bondscoaches met meeste wedstrijden voor Franse elftal vanaf 1964:

Coach Periode Interlands
1. Didier Deschamps 2012-nu 100
2. Raymond Domenech 2004-2010 79
3. Michel Hidalgo 1976-1984 75
4. Aimé Jacquet 1994-1998 53
4. Roger Lemerre 1998-2002 53

Deschamps is al de bondscoach met de meeste interlands achter zijn naam als bondscoach van Frankrijk sinds 1964 (voor die tijd was er sprake van een selectiecomité). Qua jaren moet hij Michel Hidalgo, die tussen 1976 en 1984 acht jaar lang bondscoach was, nog voor zich dulden. Het valt niet uit te sluiten dat ook dat record uit de boeken wordt geschreven door Deschamps, die in maart van dit jaar liet vallen dat hij niet onwelwillend tegen een verlenging van zijn contract staat. Dat contract loopt tot en met het EK van volgend jaar.

'Ik voel me erg goed en heb nog steeds dezelfde passie en drive. Ik denk dat er veel mogelijk is met deze jonge groep', legde Deschamps destijds uit waarom hij na de winst van het WK niet stopte als bondscoach. Die passie moet de stugge Fransman in de zomer van 2020 een volgende hoofdprijs opleveren: de Europese titel. Daarmee zou hij zijn status helemaal onderstrepen. Hij zou daarmee de eerste bondscoach van Frankrijk worden die zowel wereldkampioen als Europees kampioen wordt. Een fraai gegeven voor zijn toch al imposante balans voor Les Bleus.

Balans van Frankrijk onder Deschamps:

Wedstrijden Zeges Gelijke spelen Nederlagen Doelsaldo
100 65 18 17 196-83
EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep H EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
10
8
1
1
25-6
+19
25
2
Turkije
10
7
2
1
18-3
+15
23
3
IJsland
10
6
1
3
14-11
+3
19
4
Albanië
10
4
1
5
16-14
+2
13
5
Andorra
10
1
1
8
3-20
-17
4
6
Moldavië
10
1
0
9
4-26
-22
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.