Griezmann voegt zich in illuster rijtje, hoofdrol Ünal in Turks succes

Frankrijk gaat als groepswinnaar richting het EK in 2020. In de laatste wedstrijd van de EK-kwalificatie maakte de regerend wereldkampioen geen fout. Turkije gaat mee richting het EK, Enes Ünal beleefde een mooie avond.

Albanië
Albanië
0 - 2
Frankrijk
Frankrijk

Voorafgaande aan de laatste speeldag in Groep H was al bekend dat Frankrijk en Turkije bij de bovenste twee eindigden. Voor bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk de aangelegenheid om de breedte van zijn selectie maar eens te testen.

Tegen Albanië deed de jubilerende coach bijvoorbeeld een beroep op Presnel Kimpembe, Léo Dubois, Moussa Sissoko en Wissam Ben Yedder. In zijn honderdste interland als coach van Frankrijk zag hij dat Antoine Griezmann wederom de grote man werd. Al in de achtste minuut legde hij de bal vanuit een vrije trap op het hoofd van Corentin Tolisso, die niet faalde. Twintig minuten later was Griezmann zelf verantwoordelijk voor de verdubbeling van de marge, met zijn dertigste goal in dienst van Frankrijk maakte hij er 0-2 van.

De regerend wereldkampioen spaarde Albanië vervolgens, in de tweede helft gebeurde er niet bijzonder veel. Voor Frankrijk waren de twee vroege goals voldoende voor de groepswinst.

Andorra
Andorra
0 - 2
Turkije
Turkije

Bij Turkije beleefde Ünal, voormalig speler van NAC Breda en FC Twente, een mooie wedstrijd. In zijn eerste EK-kwalificatiewedstrijd maakte hij meteen zijn eerste goals voor het nationale elftal van Turkije.

Al in de zeventiende minuut plofte de bal voor hem neer nadat de keeper van Andorra had moeten lossen, nog geen vijf minuten later maakte hij ook maar meteen zijn tweede. Vanaf de stip was Ünal verantwoordelijk voor de 0-2 in Andorra la Vella.

Ünal was niet de enige speler met een Eredivisie-verleden in het Turkse elftal. Ömer Bayram (eveneens ex-NAC Breda) speelde de hele wedstrijd, Deniz Türüc (ex-Go Ahead Eagles) bleef de hele wedstrijd op de bank.

Na de vroege goals van Ünal viel er weinig meer te genieten bij Andorra – Turkije, hoogtepunt in de slotfase was de invalbeurt van reservekeeper Ferran Pol. De 36-jarige goalie stopt na deze kwalificatieperiode bij Andorra, vlak voor tijd kreeg hij nog één keer de kans om zich te laten zien aan het thuispubliek. Ondanks de 0-2 achterstand zocht Pol met een brede glimlach zijn plek onder de lat op, hij kreeg geen goal meer tegen.

Moldavië
Moldavië
1 - 2
IJsland
IJsland

IJsland maakte indruk op het afgelopen EK door de kwartfinale te halen, maar al voor deze wedstrijd was bekend dat de eilandbewoners een nieuwe deelname aan het Europese eindtoernooi moesten zien af te dwingen via de play-offs. Het duel met Moldavië was dan ook tekenend voor de kwalificatieperiode van de IJslanders, tegen de voetbaldwerg imponeerden ze niet.

Fortuna Sittard-doelman Alexei Koselev werd wel twee keer gepasseerd. Birkir Bjarnason opende al vroeg de score en twintig minuten in de tweede helft was ook Gylfi Sigurdsson trefzeker. Tussendoor had Nicolae Milinceanu de vierde Moldavische treffer in deze kwalificatieperiode gemaakt. Koselev onderscheidde zich tien minuten voor tijd nog, door een harde strafschop van Sigurdsson uit zijn doel te werken.