Frankrijk voorkomt blamage op feestavond

Reacties

Frankrijk wist donderdag al vóór de wedstrijd tegen Moldavië dat het zeker was van het EK, maar kon dat heugelijke nieuws vervolgens niet passend vieren. Tegen de hekkensluiter won de regerend wereldkampioen in de slotfase maar nipt. Andorra liet tegelijkertijd een nieuwe stunt glippen.

Frankrijk voorkomt blamage op feestavond
© Pro Shots

Frankrijk - Moldavië 2-1

De spanning in Groep H was voorafgaand aan het duel in Parijs al verdwenen. Omdat Turkije eerder op de avond gelijkspeelde tegen IJsland, plaatste dat land zich voor het EK én hielp het tegelijkertijd ook Frankrijk naar de eindronde van volgend jaar zomer. In het Stade de France stond voor de ploeg van Didier Deschamps donderdag niet meer dan de voorlopige koppositie op het spel, en dat was te merken ook. Vóór de wedstrijd werd op de tribunes al een uitgebreid kwalificatie-feestje gevierd, tíjdens het duel was Frankrijk niet scherp.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Al na acht minuten stond het namelijk 0-1 voor de hekkensluiter. Vadim Rata profiteerde van slap ingrijpen van Barcelona-verdediger Clément Lenglet en tikte de openingsgoal binnen. Het duurde tot tien minuten voor de rust voordat het 1-1 stond. Fortuna Sittard-goalie Aleksei Koselev ving een hoge bal, maar werd onderuit gelopen door Olivier Giroud. De scheidsrechter zag daar geen kwaad in, waardoor Raphaël Varane de rebound kon binnenkoppen.

Pas in de slotfase maakte het bepaald niet overtuigende Frankrijk het verschil. Na een spijkerharde overtreding op Lucas Digne mocht Giroud een strafschop nemen, hij maakte geen fout: 2-1. Daarmee kon het feest dat vóór de wedstrijd al gevierd werd ook ná het laatste fluitje doorgaan.

Albanië - Andorra 2-2

Door de resultaten op de andere velden, was het allerlaatste beetje hoop van Albanië (voor wat betreft directe plaatsing) vervlogen. Het duel in Elbasan was zodoende onbelangrijk, maar daardoor niet minder aantrekkelijk. Niet in de laatste plaats omdat Andorra lange tijd op weg leek naar de tweede stunt in een paar weken tijd. Na de 1-0 van Bekim Balaj zorgde Cristian Martínez nog in de eerste helft voor de gelijkmaker.

Na rust werd het vervolgens nóg mooier voor de bezoekers, toen Martínez zijn tweede goal van de avond heerlijk in de bovenhoek volleerde. Daarmee leek een nieuwe stuntzege in de maak. Andorra won op 11 oktober ook al (met 1-0 van Moldavië), wat een historisch succes betekende. Dat was namelijk de eerste zege sinds juni 2017 en de allereerste zege ooit in de EK-kwalificatie. Een volgende opsteker kwam er echter niet, omdat Rey Manaj een paar minuten later al de 2-2 binnenschoot. Daar bleef het ook bij.

Zondag staat de laatste speelronde op het programma. Albanië ontvangt dan Frankrijk, terwijl Turkije op visite gaat bij Andorra. Die twee wedstrijden zullen bepalen wie er uiteindelijk groepswinnaar wordt, en dus voordeel heeft bij de loting voor het EK. Het duel tussen Moldavië en IJsland is er eentje om des keizers baard.

EK-kwalificatie

Stand Groep H EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
10
8
1
1
25-6
+19
25
2
Turkije
10
7
2
1
18-3
+15
23
3
IJsland
10
6
1
3
14-11
+3
19
4
Albanië
10
4
1
5
16-14
+2
13
5
Andorra
10
1
1
8
3-20
-17
4
6
Moldavië
10
1
0
9
4-26
-22
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.