Honda beslist slap duel tussen Japan en Kameroen

In een zeer teleurstellende wedstrijd heeft Japan met 1-0 gewonnen van Kameroen. Beide ploegen maakten een zeer onzekere indruk en de wedstrijd kenmerkte zich door een overdosis aan fouten. Een oude bekende van VVV Venlo, Keisuke Honda, was matchwinner.

Honda beslist slap duel tussen Japan en Kameroen

Het gebrek aan scorend vermogen bij Japan in de waardeloos verlopen voorbereiding probeerde bondscoach Takeshi Okada op te lossen door middenvelder Keisuke Honda als aanvaller op te stellen. Twijfelgeval Makoto Hasebe, aanvoerder bij de Aziaten, was voldoende fit om aan de aftrap te staan. Paul Le Guen, keuzeheer van Kameroen, verraste door enkele klinkende namen als goalie Carlos Kameni en middenvelder Alexandre Song te passeren. Vedette Samuel Eto'o moest zijn faam waarmaken vanaf de rechterkant.

De strijd tussen de technisch vaardige Japanners en de fysiek sterke en snelle Kameroeners leek vooraf een mooie te worden, maar daar bleek toen de bal ging rollen weinig van te kloppen. Beide teams speelden slordig en de matige balbehandeling van de spelers op het veld was opvallend. Het leverde een weinig enerverend eerste bedrijf op. Pas na 37 minuten viel het eerste schot op doel te noteren. De schuiver van Ajacied Eyong Enoh was te veel door het midden, zodat Eiji Kawashima eenvoudig kon redden.

Vanuit het niets was het een minuut later plots raak. Een voorzet van Daisuke Matsui werd door de defensie van de Afrikanen verkeerd ingeschat, allen vlogen onder de bal door, en plofte plots voor de voeten van Honda. De oud-VVV'er had de bal snel onder controle en zijn inzet liet Soulemanou Hamidou kansloos. Na de hervatting begon Kameroen met een fractie meer dreiging en liet Eto'o zich voor de eerste keer gelden. De aanvaller van Internazionale glipte langs twee Japanse verdedigers en legde de bal terug op Eric Maxim Choupo-Moting, maar diens gehaaste schot verdween over het doel. Daarna was het snel weer rustig en bleven beide ploegen volharden in dramatische passes en onbegrip in samenspel.

In de slotfase had de grabbelende goalie Hamidou de grootste moeite om een schot van Hasebe te keren en was voor Kameroen Stéphane Mbia dichtbij een treffer, maar zijn ziedende afstandspegel spatte uiteen op de kruising van het Japanse doel. Pierre Webó dacht in de blessuretijd nog de gelijkmaker aan te tekenen, maar zijn inzet werd knap gekeerd door Kawashima. Het bleek allemaal voor niets omdat Eto'o was teruggefloten voor gevaarlijk spel. Het waren slechts spaarzame hoogtepuntjes in een teleurstellend duel.

Kameroen moet zaterdag herstel tonen tegen Denemarken en het lijkt erop dat de verliezer van die wedstrijd zijn koffers al mag gaan pakken. Japan speelt zaterdag om 13.30 uur tegen Nederland en heeft enkele dagen de tijd om het opgedane zelfvertrouwen in de wedstrijd tegen Kameroen te vergroten.

Bekijk hier al onze video's