Hoe ziet de nieuwe Champions League-opzet eruit?

Reacties

In het seizoen 2024/25 wordt de Champions League in een nieuw jasje gestoken. Hoe gaat het toernooi er dan uitzien?

Hoe ziet de nieuwe Champions League-opzet eruit?
© Pro Shots

Een belangrijke verandering is dat het aantal deelnemende clubs toeneemt van 32 naar 36. De extra vier tickets gaan naar de nummer vijf van de coëfficiëntenlijst, een kampioen uit een kleinere competitie, een club uit het best presterende land van het seizoen daarvoor en een team uit het een na best presterende land van het seizoen daarvoor.

Verder gaat het poulesysteem op de schop: er komt één ranglijst met daarop alle 36 clubs. Elk team speelt in de hoofdfase acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders. Er is per club sprake van vier thuisduels en vier uitwedstrijden. Bij een loting wordt bepaald wie de tegenstanders zijn. Om te voorkomen dat teams alleen maar tegen relatief sterke of zwakke clubs moeten, zal er wel sprake zijn van een potindeling. Clubs worden gekoppeld aan twee ploegen uit elk van de vier potten.

De hoofdfase wordt afgewerkt tussen september en januari. Voor het eerst worden er Champions League-wedstrijden gespeeld in de eerste maand van het jaar. De nummers één tot en met acht van deze ranglijst kwalificeren zich direct voor de laatste zestien. De andere acht tickets worden verdeeld in play-offs, die worden betwist tussen de nummer 9 en 24. De nummers 25 tot en met 36 liggen eruit: er is ook geen doorstart in de Europa League meer.

Vanaf de achtste finale is de opzet overzichtelijk en onveranderd ten opzichte van de huidige situatie. Er wordt tot en met de finale gespeeld in een knock-outsysteem. Deze opzet wordt in elk geval tot en met het seizoen 2026/27 gehanteerd. Door de coëfficiëntensuccessen zal Nederland in 2024/25 met zeker twee clubs deelnemen aan de hoofdfase van het miljardenbal.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.