Hoe Messi ook na de magische mijlpaal van 700 goals bleef schitteren

Reacties

Precies een jaar geleden reikte Lionel Messi tot een magische grens. Met een Panenka wipte hij zijn zevenhonderdste goal achter Jan Oblak. Nu, een jaar later, is zijn totaal stevig opgevijzeld én staat de Argentijn aan de vooravond van een transfervrije status.

Hoe Messi ook na de magische mijlpaal van 700 goals bleef schitteren
© Pro Shots

Het is 30 juni 2020 en Messi staat vijf minuten na rust achter de bal op elf meter van het doel. Het staat 1-1 bij Barcelona - Atlético Madrid en Messi staat op 699 goals in zijn carrière. Een mijlpaal ligt voor het grijpen voor de Argentijnse sterspeler in een wedstrijd waarin de drie punten van cruciaal belang zijn in de titelstrijd met Real Madrid. Messi loopt aan en... doet het met een Panenka. Goal nummer zevenhonderd is een feit!

Messi is op dat moment de zevende die de imposante mijlpaal bereikt na Josef Bican, Romário, Pelé, Ferenc Puskás, Gerd Müller en Cristiano Ronaldo. Goed voor een zege was het niet. Het werd 2-2 tegen Atlético en Real Madrid greep de landstitel. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Inmiddels, een jaar later, heeft zowel Ronaldo als Messi het doelpuntentotaal verder opgekrikt en zijn beide sterspelers verder gestegen op de eeuwige ranglijst van doelpuntenmakers. Ronaldo, die ook het wereldrecord interlandgoals op zijn naam heeft staan, staat inmiddels niet meer op 728 goals maar op 783 goals en Messi heeft sinds zijn zevenhonderdste goal ook nog 47 keer gescoord. Hoewel de Argentijn na het bereiken van zijn mijlpaal wilde vertrekken, maakte hij die goals 'gewoon' voor Barcelona en Argentinië.

Spelers met minstens 700 goals:

Speler Goals Periode
1. Josef Bican (Oos/Tsj) 805+ goals 1931-1956
2. Cristiano Ronaldo (Por) 783 goals 2002-nu
3. Romário (Bra) 772 goals 1985-2007
4. Pelé (Bra) 767 goals 1957-1977
5. Lionel Messi (Arg) 747 goals 2004-nu
6. Ferenc Puskás (Hon) 746 goals 1943-1966
7. Gerd Müller (Dui) 735 goals 1962-1981
Er circuleren verschillende lijstjes van de spelers met de meeste doelpunten aller tijden. RSSSF, een internationale organisatie die zich bezighoudt met voetbalstatistieken, houdt het er echter op dat Bican meer dan 805 doelpunten maakte, in een tijd waarin wedstrijden nog minder goed werden geadministreerd dan nu.

Want hoewel Messi weg wilde bij Barcelona liet hij onder Ronald Koeman zien het scoren niet verleerd te zijn. Zo werd hij met dertig goals voor de vijfde keer op rij (en voor de achtste keer in totaal) topscorer van La Liga. En dat terwijl er na de pijnlijke Champions League-avond tegen Bayern München (2-8 nederlaag) toch even gedacht werd dat het gedaan was met de ongelooflijke Messi-cijfers.

Maar het was niet gedaan met de fraaie cijfers van de Argentijn, die het afgelopen seizoen de Copa del Rey won met Barça. Voor Barcelona maakte Messi het afgelopen seizoen 38 goals in alle competities en voor Argentinië maakte hij dinsdag zijn 74ste en 75ste goal voor Argentinië in de recordwedstrijd tegen Bolivia. Daarmee heeft hij nog maar twee goals nodig om Zuid-Amerikaans topscorer te worden. Pelé staat op 77 interlandgoals voor Brazilië.

Zuid-Amerikaanse topscorers:

Speler Land Doelpunten
Pelé Brazilië 77
Lionel Messi Argentinië 75
Neymar Brazilië 68
Luis Suárez Uruguay 64
Ronaldo Brazilië 62
Romário Brazilië 55
Gabriel Batistuta Argentinië 54
Edinson Cavani Uruguay 53
Zico Brazilië 48
Alexis Sánchez Chili 46

Van diezelfde Pelé nam Messi eerder dit seizoen ook al een fraai record over. Messi maakte in december 2020 zijn 644ste goal voor Barcelona en daarmee is hij de speler met de meeste goals voor één club. Pelé maakte immers 643 goals voor Santos. De teller van Messi staat inmiddels alweer op 672 goals en de grote vraag is deze zomer dan ook: gaat Messi zijn record verder aanscherpen in Camp Nou of kiest hij alsnog voor een avontuur elders? Vanaf 00.00 uur is hij een vrij man. Dan loopt het contract bij Barcelona namelijk af.

Barcelona-voorzitter Joan Laporta roept al maanden dat hij veel vertrouwen heeft in een nieuw Barcelona-contract voor Messi. In april meldde de voorzitter al dat Messi wil blijven en afgelopen maand stelde dat een nieuw contract in de maak is. Een contract van twee jaar ligt voor hem klaar waarmee hij nog twee jaar lang zijn records aan kan scherpen.

Records aanscherpen?
Met 520 wedstrijden voor Barça is hij immers al de speler met de meeste wedstrijden ooit voor de Catalaanse club (Xavi staat op 505 wedstrijden) en de Argentijn is met 672 goals bovendien al lang en breed all-time topscorer van de club. In het toernooi om de Copa del Rey is Messi nog niet Barcelona's topscorer. Dat is Josep Samitier die tussen 1919 en 1932 65 bekergoals maakte, negen meer dan Messi. Een record dat in twee nieuwe Barcelona-seizoenen mogelijk ook door Messi vebroken kan worden.

Europees is Messi met 120 goals de topscorer van Barcelona, maar in de Champions League ligt de focus toch vooral op Ronaldo die nu met 135 Champions League-goals bovenaan staat. Verlaat Messi Europa of gaat hij toch nog op jacht naar het Champions League-record van zijn Portugese rivaal? En zo ja, doet hij dat de komende jaren nog in het Barcelona-shirt? En wil hij nog zijn elfde landstitel met Barcelona pakken? Of voor de achtste keer de Copa en voor de negende keer de Supercopa grijpen? Het zijn antwoorden waar Messi, volgens Spaanse media na het toernooi om de Copa América, antwoord op zal geven.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.