Historische CL-winst Chelsea na misser van Robben

Chelsea heeft zaterdagavond na een strafschoppenserie Bayern München verslagen in de finale van de Champions League. Arjen Robben miste in de verlenging, die volgde omdat de stand na negentig minuten 1-1 was, een penalty en zag hoe Chelsea door de laatste benutte strafschop van Didier Drogba met de meest lucratieve prijs in het Europese voetbal aan de haal ging.

Robben bleek niet de enige die niet raak schoot vanaf elf meter. In de serie miste Juan Mata namens Chelsea de eerste strafschop. Door missers van Ivica Olic en Bastian Schweinsteiger draaide Chelsea met uitblinker Petr Cech onder de lat de serie om en kon Drogba de winnende penalty binnen schieten.

Het veroveren van de Cup met de Grote Oren betekent voor Chelsea de eerste Europa Cup I/Champions League die werd gewonnen. De Londenaren nemen zo revanche voor de verloren finale van Moskou in 2008, toen Manchester United in een strafschoppenserie te sterk was.

In de reguliere speeltijd toonde Chelsea veerkracht door een late treffer van Thomas Müller (83ste minuut) goed te maken. Drogba kopte na 88 minuten snoeihard de 1-1 binnen.

In de thuishaven van Bayern zagen 66.000 toeschouwers hoe het lang 0-0 stond. De eerste grote kans van het duel was voor Robben. De Nederlander schoot op doel, waarna hij zag hoe Cech met de voet en met hulp van de kruising redding bracht.

Die eerste treffer viel wél na 83 minuten. Toni Kroos bediende Müller en zag hoe de kopbal van zijn Duitse ploeggenoot dusdanig goed richting de grond gemikt was dat Cech kansloos was. De bal verdween via de vingertoppen van de Tsjech en de lat in het doel, hetgeen tot een explosie van blijdschap leidde bij de Bayern-aanhang.

Die Duitse fans hadden evenwel buiten Drogba gerekend. De Ivoriaan kopte uit een hoekschop van Mata de bal onberispelijk in het Bayern-doel en zorgde zo voor hernieuwd vertrouwen bij de Engelsen. In de verlenging kreeg Bayern de uitgelezen kans alsnog de winst te pakken, maar de strafschop (gegeven nadat Drogba een overtreding maakte op Franck Ribéry) van Robben werd gekeerd door Cech.

In de strafschoppenserie kregen de Bayern-fans de enorme domper te verwerken. Chelsea won en zo bleef de gedroomde zege in eigen stadion uit voor Bayern. <br /><br /> <br /><br /><br /> Foto: VI Images