Historisch CL-seizoen nu écht een feestje voor de Europese elite

Reacties

De knock-outfase van de Champions League is dit seizoen een feestje van de Europese topcompetities. Voor het eerst in de geschiedenis van het miljardenbal komen alle ploegen die uit de groepsfase zijn doorgestoten uit de vijf grootste competities van Europa.

Historisch CL-seizoen nu écht een feestje voor de Europese elite
© Pro Shots

De Premier League en de La Liga leveren de helft van het deelnemersveld, met ieder vier teams. Liverpool, Manchester City, Chelsea en Tottenham Hotspur vertegenwoordigen Engeland; Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid en Valencia Spanje. De Duitse Bundesliga heeft met Bayern München, Borussia Dortmund en RB Leipzig drie ploegen in de knock-outfase zitten, net als de Italiaanse Serie A (Juventus, Napoli en Atalanta). Het deelnemersveld wordt compleet gemaakt door Paris Saint-Germain en Olympique Lyon uit de Ligue 1.

Dit seizoen dus geen sprookje à la Ajax, dat vorig seizoen als ploeg uit klein voetballand op de rand van de finale stond. De Amsterdammers hadden dit voetbaljaar de beste kans om een compleet deelnemersveld uit de vijf grootste Europese competities te voorkomen, maar werden op de laatste speeldag in de eigen Johan Cruijff Arena verslagen door Valencia (0-1). Ajax moet daardoor na de winterstop genoegen nemen met Europa League-voetbal.

In het vorige Champions League-seizoen kwamen veertien van de zestien ploegen in de knock-outfase uit de vijf Europese topcompetities. Naast Ajax wist alleen FC Porto zich tussen de elite te scharen. De Portugezen versloegen in de achtste finales het Italiaanse AS Roma, maar sneuvelden vervolgens tegen de uiteindelijke winnaar Liverpool. Dit seizoen deed Porto niet eens mee aan de Champions League; in de Europa League is het donderdagavond de tegenstander van Feyenoord.

De laatste jaren gaan de Champions League-finales steeds tussen ploegen uit de vijf grootste Europese competities. Vorig seizoen was er een volledig Engelse eindstrijd met Liverpool-Tottenham Hotspur en in de afgelopen jaren waren er ook al Spaanse finales (Real Madrid-Atlético Madrid) en een Duitse finale (Bayern München-Borussia Dortmund). De laatste finalist die niet uit een Europese topcompetitie kwam, was Porto in 2004. Onder leiding van José Mourinho wonnen de Zuid-Europeanen toen de Cup met de Grote Oren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.