Rampzalige avond eindigt voor Ajax met Champions League-uitschakeling

Ajax is uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League. Waar een gelijkspel genoeg was voor een plek in de knock-outfase, werd er in de laatste groepswedstrijd verloren van Valencia. Een Europa League-avontuur vormt de schrale troost na een uiterst frustrerende avond voor de Amsterdammers.

Ajax
Ajax
0 - 1
Valencia
Valencia

Voor het cruciale duel bouwde Erik ten Hag op het middenveld extra zekerheid in. Edson Álvarez begon voor het eerst sinds 23 oktober in de basis en speelde op het middenveld aan de zijde van Lisandro Martínez. Zo kon Donny van de Beek opschuiven naar de 10-positie en ging Hakim Ziyech naar de rechterflank. Dusan Tadic was zoals gebruikelijk in de Champions League de spits, terwijl bij afwezigheid van Quincy Promes, David Neres en Zakaria Labyad op links Noa Lang weer de kans kreeg. Om het gemis van de snelheid van Promes en Neres op te vangen had Ten Hag zijn aanvallers vooraf nog gevraagd vooral ook veel diep te gaan zónder bal. Daar ontbrak het vrijdag nog aan bij de nederlaag tegen Willem II (0-2).

Ten Hag moet gematigd tevreden zijn geweest over de eerste twintig minuten. Ajax kreeg een aantal kansen, zeker in de omschakeling. Zo kreeg Tadic na balverlies van Valencia-verdediger Mouctar Diakhaby en een goede pass van Lang in de vierde minuut al een aardige kans en schoot de Serviër een paar minuten later naast in kansrijke positie. Ajax oogde dreigend, maar liet na te profiteren van de onrust achterin bij de Spanjaarden, waar Jasper Cillessen vanwege een blessure ontbrak onder de lat. Zijn vervanger was Jaume Doménech.

Waar de hoop op de 1-0 toenam in de Johan Cruijff Arena, werd het in de 24ste minuut plots stil. Valencia had al een paar keer voor gevaar gezorgd en bij de nieuwe aanval viel alles net goed voor de Spanjaarden. Ferrán Torres werd vrijgespeeld en Joël Veltman rekende op een schot van de rechtsbuiten. Hij liep rechts in de Ajax-defensie naar achteren, terwijl centraal juist op buitenspel werd gespeeld. In het midden loerde Rodrigo op zijn kans en de spits werd door Torres gelanceerd met een steekpass, met zijn zwakkere rechter klopte hij met een hoog schot Andre Onana in de korte hoek: 0-1. De aanval werd ingeleid door balverlies van Lang, die een bijzonder ongelukkige eerste helft kende.

De druk om een opening te creëren rustte op de schouders van Ziyech. Bij de zoektocht naar de gelijkmaker leken de impulsen toch vooral van de linkspoot te moeten komen. Ondertussen was in het stadion al duidelijk geworden dat Ajax plaatsing voor de knock-outfase echt op eigen kracht moest afdwingen, want concurrent Chelsea leidde na 35 minuten al met 2-0 tegen Lille. Ziyech was in de fase vlak voor rust twee keer gevaarlijk, eerst met een indraaiende voorzet naar de tweede paal waar Lang niet bij kon en daarna met een stiftje richting Van de Beek. Bij de acrobatische poging van laatstgenoemde werd de bal vlak voor de lijn weggehaald door José Gaya.

Ajax zette direct na rust vol door bij de jacht op de gelijkmaker, waarbij ook bij Ten Hag het besef er was dat er geen tijd te verliezen was. Hij greep halverwege in door Álvarez naar de kant te halen voor Sergiño Dest, waardoor Mazraoui met zijn diepgang vanaf het middenveld ging spelen. De eerste grote kans van de tweede helft was er al na een paar minuten voor Ziyech, die voorlangs schoot. Ajax  verhoogde de druk, maar het spel in de eindfase bleef slordig. Zo ontbrak het aan zuiverheid bij de pass van Van de Beek op Tadic, waardoor een open kans verloren ging.

De tijd tikte weg in het voordeel van Valencia, dat aanvallend ook amper meer gevaarlijk werd. Het was voor de Spanjaarden een kwestie van tegenhouden. De bezoekers hadden daarbij ook geluk, want de kans die Ziyech in de 65ste minuut kreeg was er een die hij zelden mist. Nu raakte hij de bal op iets meer dan vijf meter van het doel echter totaal verkeerd. Het slotoffensief van Ajax begon écht in de zeventigste minuut met het inbrengen van Klaas Jan Huntelaar voor Lang. Met Tadic vanaf links en Huntelaar in de punt van de aanval werd het spel steeds opportunistischer.

De slordigheden verdwenen echter niet uit het spel en de frustratie nam toe bij de Ajacieden. Valencia probeerde het tempo uit de wedstrijd te halen en versnelde alleen nog als de situatie echt kansrijk oogde, zoals bij Rodrigo tien minuten voor het einde. Nicolás Tagliafico trok aan de noodrem en kreeg geel. Onana ging op de bon voor commentaar op scheidsrechter Clément Turpin en Van de Beek kreeg even later geel voor een harde charge. De irritatie won het bij Ajax van koelbloedigheid.

De laatste zet van Ten Hag - het inbrengen van Siem de Jong - leverde ook geen treffer meer op. Tadic profiteerde nog bijna van een misverstand bij de Spanjaarden, maar de bal viel net niet goed. In de extra tijd van ruim vijf minuten kwam het nog tot een opstootje tussen de Serviër en Gabriel Paulista, waarbij de Valencia-verdediger rood kreeg voor een kopstoot.

Er was echter onvoldoende tijd over om het numerieke overwicht uit te buiten. Een seizoen na de historische Champions League-campagne zijn de Amsterdammers in december dus klaar in het miljardenbal. In februari stroomt de club in bij de zestiende finale van de Europa League.